Creatief met restjes
We verspillen jaarlijks zo’n zestig kilo voedsel per persoon. Zonde, want met restjes brood, kaas, vlees, groenten of aardappelen, maak je snel en goedkoop een lekkere maaltijd klaar. Lees snel verder en ontdek wat je met restjes banaan, mascarpone, pasta en kruiden kan doen.
Restjes banaan
Tip!
Leg nieuw aangekocht fruit onder in de fruitschaal en maak eerst het oude op. Let op, want rot fruit steekt ander fruit aan.
Lekker!
Snijd de ongepelde bananen aan de holle kant over gans de lengte door. Doe er aluminiumfolie rond, giet er wat rum of cognac bij, bestrooi met bruine suiker en vouw dicht. Zet 15 minuutjes in oven op 180°C. Serveer met zure room of vanille-ijs en laat het smaken!
Restjes mascarpone
Tip!
Restjes mascarpone kun je in potjes scheppen en invriezen. Zo kun je ze tot drie maanden bewaren.
Lekker!
Maak van een restje mascarpone een saus die heerlijk smaakt bij rundvlees. Doe de mascarpone in een pan en voeg zout en balsamicoazijn toe. Roer goed door elkaar. Verhit de saus tot net aan het kookpunt en roer er een eigeel door.
Restjes pasta
Tip!
Gekookte pasta kun je in de koelkast in een goed afgesloten verpakking tot vijf dagen bewaren. In de diepvries blijft de pasta tot een maand goed.
Lekker!
Gebruik restjes pasta in de soep. Ook lekker én een echte kinderfavoriet zijn pastakoekjes. Meng wat crème fraîche, blokjes ham, gehakte bieslook, geraspte kaas en wat tomatenpuree door de pasta. Schep in muffinvormpjes en zet 20 minuten in een oven van 180°C. Serveer met een slaatje.
Restjes kruiden
Tip!
Bewaar verse kruiden in de koelkast, opgerold in wat vochtig keukenpapier. Zo blijven ze langer vers.
Lekker!
Verse kruiden kun je ook makkelijk invriezen. Hak ze fijn en doe de kruiden in bakjes voor ijsblokjes. Laat het bovenste randje vrij en vul voorzichtig met water. Vries ze in. De kruiden zijn ongeveer twee maanden houdbaar in de vriezer.
Lees ook: