Daarom heb je (meestal) zin in een koekje bij de koffie
Zodra we gezellig keuvelen met een kopje koffie in de hand, hoort daar steevast een koekje bij. Maar hoe komt dit eigenlijk? Wetenschappers hebben hier een logische verklaring voor.
Dit is waarom je dan een koekje wilt
Met en zonder cafeïne
Wetenschappers van The Institute of Food Technologists in het Amerikaanse Chicago deden onderzoek naar de zin in zoetigheid bij koffie. Hiervoor stelden ze twee grote groepen op: de ene groep kreeg koffie mét cafeïne, de andere zonder. Vervolgens kregen beide teams wat zoetigheid voorgeschoteld.
Hieruit bleek dat mensen die de koffie met cafeïne dronken, de etenswaren als minder zoet beschouwden dan de personen uit de andere groep. Hetzelfde geldt voor de koffie zelf: drinkers van koffie met cafeïne vonden hun warme drank minder zoet dan de mensen die het cafeïnevrije goedje dronken.
Pavlovreactie
Jouw verlangen naar een koekje wordt dus enerzijds veroorzaakt door de cafeïne. Maar anderzijds kan er ook een pavlovreactie optreden: dit is een onbewust gewennings- en verwachtingseffect waardoor je toch zin hebt in dat koekje bij de koffie, ook als die helemaal geen cafeïne bevat.
Bron: elleeten.nl – Beeld: gettyimages.be
Nog meer lezen:
- Beetje pips? Geniet van deze (anti)griepkoffie
- Bake Off Vlaanderen: zo maak je zelf originele gelukskoekjes
- Wow: wist je dit al over het Petit Beurre koekje?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!