Welke pan kies je voor welk gerecht?
Of je nu regelmatig een snel, versbereid potje op tafel zet of een fervente hobbykok bent die het liefst uren in de keuken doorbrengt, een assortiment aan de juiste pannen is onmisbaar in de keuken. Maar wat is nu de juiste pan voor welke gerecht? Dat lees je hier.
De juiste pan voor elk gerecht
1. Gewone braadpan
De gewone braadpan is de juiste pan om een lekker stukje vlees of vis in te bakken. Je hebt de keuze tussen een pan met antikleeflaag of zonder. Die laatste zijn meestal gemaakt van roestvrij staal en zorgen ervoor dat het vlees meteen dichtschroeit als je het bakt.
Het grote voordeel van een antikleefpan is dat je zelfs met erg weinig vetstof een goed resultaat krijgt. Let op, dat laagje kan uit verschillende materialen bestaan. Bij een pan met een PTFE-laagje is het belangrijk dat ze niet te heet wordt en dat je de antiaanbaklaag niet beschadigt met een scherp voorwerp. Een keramische pan kan iets beter tegen hoge temperaturen, maar ook hier moet je opletten dat je het laagje niet beschadigt.
2. Sauspannetje
Dit is een klein en handig pannetje, ideaal om de perfecte saus bij elk gerecht in te bereiden. Kies er eentje met een conische vorm en afgeronde rand als je vaak een garde gebruikt. Dat is een stuk praktischer en zo blijft er minder snel iets kleven aan de pan. Een sauspannetje is dankzij zβn handige formaat ook ideaal om eitjes in te koken.
3. Sauteerpan
Een sauteerpan of sautoir is de juiste pan om eenpansgerechten en stoofpotjes in klaar te maken. Dankzij een rechtopstaande rand en een deksel kan het gerecht goed sudderen. Deze pan gebruik je ook om groenten onder een deksel te laten garen in boter en water, ook wel braiseren genoemd.
4. Pannenkoekenpan
De naam zegt het al! Een grote, eerder platte pan die ideaal is om pannenkoeken in te bakken en dankzij zβn lage rand is ook het omdraaien kinderspel.
5. Wokpan
Neen, het is niet zo dat je daarin enkel wokgerechten kunt klaarmaken. Deze pan is een stuk veelzijdiger dan de meeste mensen denken. Je kookt in een wokpan doorgaans op hogere temperatuur. Dat gaat niet alleen een stuk sneller, maar je voedingsstoffen blijven ook beter behouden.
Bronnen: dagelijksekost.be, spar.be, pankopen.nl
Ook interessant voor de keuken:
- Nieuwe (keuken)handdoek gekocht? Zo zorg je ervoor dat die wΓ©l goed afdroogt!
- Afval sorteren in je keuken? Makkelijk met deze systemen
- Minder verbruiken in je keuken: 10 handige tips
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!