Geniet van de laatste patatjes in oktober met… de perfecte puree!
Stap 1: Kies voor de juiste aardappel
Kies voor bloemige aardappelen, zoals het bintje of Eigenheimers. Ze bevatten extra veel zetmeel en vallen ’n beetje uit elkaar tijdens het koken. Zo kun je ze makkelijk pureren, en zo krijg je een lekker gladde ‘stoemp’. Heb je liever een puree met stukjes erin? Kies dan voor de iets stevigere Charlotte-aardappelen.
Stap 2: Het beste zit in de schil
Kook de aardappelen in de schil om de smaak en voedingsstoffen optimaal te behouden. Pel de aardappalen als ze nog warm zijn.
Stap 3: Droog is de boodschap
Laat de aardappelen nadat je ze hebt afgegoten even droogstomen. Hoe minder water, hoe beter de puree.
Stap 4: Pureren in een handomdraai
Pureer de aardappelen met een stamper of een ouderwetse passe vite. Gebruik geen mixer want dan wordt de puree erg plakkerig.
Stap 5: Werk af met de juiste toets
Voeg warme melk en een flinke klont boter toe. Gebruik best geen koude melk, want dan zakt de puree in elkaar. Breng het warme lekkers op smaak met peper, zout en verse nootmuskaat. En mmmmm, smullen maar!
Bron: Libelle 36/2016 – Beeld: Getty Images