Deugddoend drankje: 4x dampende bouillon
Wetenschappelijk bewezen is het niet, maar wij voelen toch de voordelen van een hete kom bouillon bij een verkoudheid of dipje. Mmm, laat het najaar maar komen!
Opkikker
Zelf een lekkere bouillon maken is niet moeilijk, het vergt enkel wat tijd. En vergis je niet: het lijkt helemaal niet op de bouillon die je maakt met de bekende bouillonblokjes. รchte bouillon is veel gezonder, bevat veel meer vitamines, mineralen en is licht verteerbaar. En niet te vergeten: het zit boordevol smaak. Een ideale opkikker, dus!
Tegenwoordig is bouillon getrokken van beenderen – bones brothย – opnieuw erg populair in de culinaire wereld. Het kooksel uit grootmoeders tijd is helemaal terug van weggeweest.
Dit is het basisrecept voor tien personen:
Dit heb je nodig:
- 1,5 ร 2 kg runder- of kippenbotten en delen met veel bindweefsel
- 2 wortels, grof gesneden
- 2 uien, grof gesneden
- 2 of 3 stengels bleekselderij
- 3 laurierblaadjes
- 1 tl peperkorrels
- Halve bol knoflook (optioneel)
- 2 el appelazijn
- Water
Zo maak je het
- Doe de botten in een pan, vul met water en voeg een scheutje appelazijn toe. Laat dit een halfuur staan. (de azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken)
- Snij de groenten in grove stukken en voeg samen met de kruiden toe aan het water.
- Breng het water aan de kook, doe een deksel op de pan en zet het vuur laag.
- Laat de bouillon op deze manier trekken gedurende zoโn 24 uur. Verwijder eventueel grijzig schuim dat bovenop drijft, dit voorkomt nare smaakjes.
- Giet de bouillon door de zeef, laat afkoelen en bewaar in de koelkast (maximaal 5 dagen).
3x favoriet
Ook zonder beenderen kun je hartverwarmende bouillon maken. Deze recepten zijn getest en goedgekeurd. Smakelijk!