Gezond zondigen: 7x slanke vervangers voor comfortfood
“Je bent wat je eet”, zei een bekende voedingsconsulente ooit. En daar zit volgens ons veel waarheid in. Vaak moe, een beetje overgewicht of regelmatig een belabberd gevoel? Kijk eens naar je voeding! Met deze slanke vervangers zondig je alvast gezond, zonder in te boeten op comfortfood.
1. Slanke sausjes
Sauzen uit potjes zijn meestal dikmakers, maar dat wil niet zeggen dat je geen saus meer kunt eten. Met een beetje moeite maak je je eigen slanke vervangers die bovendien ook nog eens heel lekker zijn.
2. Veelzijdige bloemkool
Deze groente is jouw partner in crime als je vaker een gezonde maaltijd op tafel wilt toveren. Bloemkool vervangt zowel vlees als koolhydraten en bombardeert je lichaam met vitamines en andere goede voedingsstoffen.
- Minder snelle koolhydraten? Bloemkoolrijst is dé oplossing.
- Vegan specialist Julie Vandekerckhove toont hoe je van een simpele bloemkool een heerlijke ‘steak’ maakt:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
3. Fruit is je bondgenoot in gebak
Kies voor verschillende soorten fruit als slanke vervangers in gebak.
- In cake kun je enkele eieren telkens vervangen door 1/2 geprakte banaan (en zo kun je ook de hoeveelheid suiker wat verminderen, want banaan smaakt zelf al zoet).
- Vervang de boter door eenzelfde volume appelmoes. Goed om te weten: dit werkt in cake- of wafelbeslag, maar niet in deeg dat je moet uitrollen, zoals voor taart of koekjes.
4. Romige avocado
Gebruik een avocado in plaats van room om je saus te binden. Een avocado bevat wel wat calorieën, maar ook veel goede vetten. Vetten zijn trouwens geen taboe: je hebt ze nodig en ze zorgen net voor een voldaan gevoel. Kies wel de juiste vetten: plantaardige oliën zoals olijfolie en omega 3-vetten.
5. Water met een smaakje
Drink voldoende tussendoor en hou altijd een flesje water op zak. Frisdrank is een echte dikmaker en bovendien heel ongezond. Maak daarom zelf een lekker fris drankje:
6. Light of vetarm is niet altijd de beste keuze
Sommige lightproducten bevatten dan wel 30% minder suiker, energie of vet, maar compenseren dat door iets anders toe te voegen. Een yoghurtje met vruchten zonder suiker kan bijvoorbeeld meer vetten bevatten. Vaak missen lightproducten ook gezonde voedingsstoffen.
Vetarme producten bevatten over het algemeen 10 à 25% minder vet. Maar om het smaakverlies te compenseren, voegt de fabrikant er dan weer graag wat extra suiker aan toe. Bijgevolg bevatten sommige vetarme producten zelfs meer calorieën dan de gewone versie.
7. Meer eiwitten, minder zin in zoet
Eiwitten zitten in vis, mager vlees, gevogelte zoals kip, peulvruchten, soja, noten, zaden en natuurlijk in eieren. Ze zijn een belangrijke bouwstof voor het lichaam: bij te weinig eiwitten zakt het energieniveau en voel je je snel moe en suf en dan grijp je graag naar -hoe kan het ook anders- suikers.
Wie de hele dag bezig is, heeft eiwitten nodig om het spierweefsel weer op te bouwen en zich fit te voelen. Zorg dus niet alleen bij de lunch voor eiwitten, maar spreid ze over de hele dag om je lichaam aan de gang te houden; zo hoef je niet te grijpen naar snoepgoed.
Nog meer gezond eten:
- 12x gezonde tussendoortjes waarmee je lang verzadigd blijft
- 15 natuurlijke eetlustremmers tegen kleine en grote hongertjes
- Gezond zondigen: 8x zelfgemaakte groentechips
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!