Hoe vermijd je een donkere rand rond de dooier van hardgekookt ei?
© GettyImages

Hoe vermijd je een donkere rand rond de dooier van hardgekookt ei?

Een ei hard koken, eitje? Nee hoor, ook daar loopt soms iets mis. Een dooier die er niet perfect geel uit ziet, bijvoorbeeld. Hoe ontstaat zo’n lelijke groen-grijze rand rond het eigeel? Culiredactrice Sofie zocht het uit.

Lezeres Emilie: “Als ik eieren hard kook om ze te gebruiken in een slaatje, zit er vaak zo’n blauw-grijze rand rond de dooier. Niet mooi. Hoe komt dat en hoe kan ik het vermijden?”

Sofie: “Bij mij gebeurt dat ook wel eens, vooral als ik veel eieren ineens kook of wanneer ik ze in de stoomoven stop om samen met mijn aardappelen en groenten te laten garen.”

Wat veroorzaakt die donkere rand rond de dooier van een hardgekookt ei?

“Het groene randje ontstaat door een chemische reactie tussen zwavel uit het eiwit en ijzer uit de dooier. Dat gebeurt vooral als je de eieren te lang kookt, als ze niet snel genoeg kunnen afkoelen na het koken of wanneer je ze kookt op te hoge temperatuur.

Het goede nieuws is: hoewel het niet zo mooi oogt, kan dat donkere randje geen kwaad. Het ei is nog perfect eetbaar, en het kleurtje heeft ook geen invloed op de smaak. Wel kan het zijn dat de dooier erg droog geworden is door het ei te lang te koken, en dat is minder smakelijk.”

Hoe voorkom je het?

“Drie dingen zijn belangrijk wanneer je hardgekookte eieren maakt.

  • Kook de eieren niet te lang: zeker niet langer dan 10 minuten. Voor een hardgekookt ei is 7 minuten eigenlijk al voldoende (al is de kooktijd ook wat afhankelijk van de grootte van het ei en of het net uit de koelkast komt of niet). Stop je ze mee in de stoomoven, hou er dan rekening mee dat je eieren sneller klaar zullen zijn dan je aardappelen of groenten. Haal ze er dus wat sneller uit.
  • Laat het water niet te hard borrelen: zachtjes koken is voldoende. Als er te grote luchtbellen ontstaan in het kookwater, loop je bovendien kans dat de eieren gaan dansen in de pan en dat de schaal zo stukgaat. Dan kan er eiwit ontsnappen, waardoor je geen mooi gevormd eitje overhoudt.
  • Zorg ervoor dat, wanneer de kooktijd om is, het kookproces ook stopgezet wordt. Dat doe je door de gekookte eitjes niet in het warme water te laten liggen, maar ze uit de pan te halen en onder te dompelen in koud water. Heb je veel eieren ineens gekookt, zorg er dan voor dat ze in een voldoende ruime bak met koud water kunnen afkoelen. Doe er eventueel zelfs wat ijsblokjes bij. Als de eieren te dicht bij elkaar blijven liggen, kunnen ze hun warmte niet goed kwijt.”

Het perfect gekookte eitje

Vergeet jij ook elke keer hoe lang dat eitje nu weer moet koken? Hou dan dit lijstje bij de hand.

Gebruik je mooie hardgekookte eitjes in deze recepten

Heb jij ook een vraag voor Sofie? Stuur ze naar lekker@libelle.be en wie weet zie je ze binnenkort beantwoord.

Nog meer weetjes over eieren

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."