
Do’s & don’ts met diepvriesgroenten
gisteren
Ze worden vaak onderschat, maar het zijn helden in de keuken: diepvriesgroenten. Met wat creativiteit en enkele slimme tips, zet je er snel een heerlijk en voedzaam gerecht mee op tafel. Maar je moet wel weten wat er kan en wat beter niet. Een overzicht.
Diepvriesgroenten zijn handig om in huis te hebben: je hebt er veel minder werk aan én ze zijn dikwijls ook goedkoper dan vers. Ook voor alleenstaanden zijn diepvriesgroenten gemakkelijk: je neemt alleen de hoeveelheid die je nodig hebt en laat de rest in de diepvriezer zitten voor een andere keer. Maar, er zijn wel een paar dingen waar je rekening moet mee houden.
5x doen!
- Doe ze meteen van de diepvriezer in de pan: voor de meeste gerechten (soep, saus, stoofpotjes …) hoef je diepvriesgroenten niet eerst te laten ontdooien. Dat is wel het geval als je er een hartige taart, quiche of pizza van wil maken. Om te vermijden dat de bodem zompig wordt, laat je de groenten dan wél best eerst ontdooien en goed uitlekken.
- Hou de bereidingstijd zo kort mogelijk: diepvriesgroenten zijn vaak al geblancheerd, dus ze hebben minder kooktijd nodig dan verse groenten. Zo kun je de kleur en textuur ook zo goed mogelijk behouden.
- Gebruik ze in smoothies. Diepvriesgroenten zoals spinazie, pompoen, selder, boerenkool of bloemkool zijn perfect om extra groenten in je smoothie te verwerken zonder dat de smaak te overheersend wordt. Bovendien krijg je meteen een koud en heerlijk romig drankje.
- Rooster ze in de oven of airfryer. Door diepvriesgroenten in de oven of airfryer te roosteren met wat olie en kruiden, krijgen ze een heerlijke geroosterde smaak. Verwarm de oven voor op 220°C, leg de nog bevroren groenten op de bakplaat, kruid met je favoriete specerijen en bedruppel met olijfolie. Na ongeveer 30 minuten kun je smullen van heerlijke, knapperige groenten. In het mandje van de airfryer zijn 15 à 20 minuten en 200°C al voldoende.
- Zorg ervoor dat je diepvriesgroenten goed bewaart. Als je ze in de winkel koopt, zijn ze goed verpakt maar doe ook de restjes in luchtdichte zakjes of bakjes om vriesbrand te voorkomen en de smaak optimaal te houden. Ze blijven zo 8 tot 12 maanden goed.
5x niet doen!
- Diepvriesgroenten gebruiken ter vervanging van rauwe groenten in een salade. Veel groenten, zoals paprika of bloemkool, verliezen hun knapperigheid na het invriezen en ontdooien. Wat wel kan, is ze grillen of koken en dan gebruiken in een salade. Denk bijvoorbeeld aan de boontjes in een Luikse salade, of een salade van gegrilde courgette of aubergine. Ook hier geldt: hou de bereidingstijd zo kort mogelijk.
- Ervan uit gaan dat de groenten altijd onbereid zijn. Let goed op de verpakking: rodekool is soms al bereid met appeltjes en kruiden, spinazie is soms al gemengd met room … Gebruik liefst de onbereide versie voor je gerechten en voeg zelf smaakmakers toe.
- Laten ontdooien en opnieuw invriezen. Behalve dat dit de textuur en smaak van de groenten kan aantasten, verhoogt het ook het risico op bacteriegroei. Wat wél mag, is de diepvriesgroenten gebruiken in een bereiding en die bereiding dan invriezen. Bijvoorbeeld: je maakt Provençaalse saus van paprikamix uit de diepvriezer, en vriest daarna de overschot van de saus in.
- Te veel diepvriesgroenten in één keer in de pan gooien. Als je bijvoorbeeld wokt of bakt, ontdooien groenten sneller dan ze bruinen, waardoor ze waterig kunnen worden. Werk in porties voor een beter resultaat.
- Ze blindelings gebruiken in recepten zonder aanpassingen. Omdat diepvriesgroenten meer vocht kunnen loslaten dan verse groenten, moet je mogelijk minder vocht toevoegen in stoofpotjes, sauzen of ovenschotels. Gebruik je diepvriesgroenten in een recept dat eigenlijk met verse groenten bedoeld is, voeg dan niet alle vloeistof in één keer toe, maar liever beetje bij beetje.