Advertorial

Een keukenkluns? Dit zijn de voor- en nadelen van een Airfryer in huis!


Libelle & Philips Airfryer

Wat als je na een drukke werkdag nog een verse maaltijd op tafel wil toveren maar helaas niet gezegend bent met verfijnde kookkunsten? Biedt zoiets als een hoog aangeschreven Airfryer dan soelaas? Redactrice en mama Charlotte probeerde het uit:


“Vóór de Airfryer was er Jamie Oliver en zijn 15-minuten maaltijden. Maar sorry, Jamie, je mag vertrekken. Het is mij namelijk nooit, never, jamais gelukt om een lamstajine met tien soorten verse kruiden onder de vijftien minuten op tafel te serveren. Je bent bedankt voor je (niet) bewezen diensten.

Dus nu staat er iets nieuws te blinken in mijn keuken: de Philips Airfryer XXL. Minder aantrekkelijk dan Jamie maar kom, daarvoor doen we het niet. Ik mag deze uittesten, er mijn eerlijke mening over geven en eventueel een plaatsje in mijn keuken geven.

Nog een keukentoestel?

Maar eerlijk? Hoe minder keukentoestellen, hoe liever. Ik beschik namelijk niet over zeeën aan kastruimte om én een keukenrobot én een sapcentrifuge én een friteuse te herbergen. Een Airfryer – dat niet het meest compacte toestel is – moet dus echt aan hoge eisen voldoen voor ik hem definitief aanschaf. Want ik maak zelden gefrituurd eten (lang leve de frituur) en heb toch een friteuse?

Daar maak ik al meteen mijn eerste vergissing. De Airfryer is namelijk geen gezonde variant van de friteuse. Volgens het instructie- en (uitgebreide) receptenboekje maak je er volledige maaltijden mee. En het mooiste deel van dit alles? Het toestel bestaat letterlijk uit drie af te wassen onderdelen. Zo weinig afwas? Dat is voor mij punten scoren!

3, 2, 1… Let’s cook!

Op het menu deze avond staat een kinderfavoriet: paprika gevuld met gehakt en een eitje erover. Volgens de instructies zal mij dit in totaal 41 minuten tijd kosten om vier porties te maken. Start de klok!


Gebruiksaanwijzigingen lezen, daar doe ik meestal niet aan mee maar aangezien dit (nog) niet mijn toestel is en ik de boel niet wil laten afbranden, neem ik het er toch maar bij. En daar wordt de tweede set punten gescoord: dit toestel is zodanig eenvoudig dat er zelfs geen stappenplan aan te pas komt. Je schuift de lade open, stelt de temperatuur en tijd in en dat is het zowat.

Beginnersfouten?

Maar terug over naar het recept: een paprika in twee snijden, vullen met gekruid gehakt, rauw eitje erover en hup de Airfryer in. Allemaal zonder vetstof. Het is bijna té simpel. Toch maak ik enkele typische keukenkluns-fouten. Daarom deze tips:

  • Zorg dat de poep van de paprika vlak is want mijn paprika’s vielen steeds om.
  • Vul de paprika’s niet te veel omdat het eitje er anders uitloopt.

De peuter heeft nog z’n twijfels

Over naar het bakproces want daar maakte ik mijn grootste vergissing. Ik las dat je slechts 9 minuten nodig had om twee porties te maken en dat vond ik naar mijn aanvoelen te weinig. Ik deed er dus zo’n goede 5 minuten bij “voor de zekerheid”. En dat resulteerde in dit:

 

Gewoon vertrouwen

De Airfryer werkt dus echt snel én accuraat want bij poging twee verschijnen er na exact negen minuten twee heerlijk geurende gevulde paprika’s.

Het enige nadeel dat ik hierbij kan bedenken, is dat je niet kunt controleren hoe het met de gaartijden is gesteld. Je moet volledig op het apparaat vertrouwen.

Driedubbele punten

De vooropgestelde 41 minuten zijn geslonken naar een kleine 30 minuten. Met andere woorden: op een half uurtje maakte ik zopas een verse, gezonde maaltijd. Blinkende oogjes en hongerige magen: check!

 




De smaaktest

Met de Airfryer maak je dus in een handomdraai makkelijk gezonde maaltijden, dat is bewezen. Maar smaakt het ook ergens naar? Daarin kan ik kort en formeel zijn: ja! Zonder boter of olie is het gehakt niet droog. Integendeel, samen met de paprika en het gebakken eitje heb je een heerlijke smaakbom in de mond. In het mandje passen makkelijk vier stuks dus voor een klein gezin als het mijne is dat zeker voldoende.

 

Een blijvertje

Na deze test ontwaakt er een soort van keukenprinses in mij: wat kan ik nog uitproberen, wat zijn de mogelijkheden van ontbijt tot dessert? Wie kan ik allemaal uitnodigen zodat ze  mijn creaties kunnen bejubelen? Even heb ik het gevoel alsof ik Jamie Olivers bevallige assistente ben. Dus haal ik zijn kookboek er terug bij en maak ik morgen lamstajine…in de Airfryer!

 

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."