Eidooier over? Dit kun je ermee doen
Had je meer eiwitten nodig dan dooiers? Of heb je een grote pavlova gemaakt en heb je nu al een eidooier over? Ook daar maak je gewoon iets lekkers mee.
1. Verfijn een saus of puree
Een dooier door de bechamelsaus of door de puree maakt je gerecht wat rijker. Maak bijvoorbeeld deze snelle vol-au-vent of pommes duchesse.
2. Gebruik de eidooier om te binden.
Een feestelijke soep of een lekker dessertje kun je binden met een mengsel van room en eidooiers – dat noemen we met een chic woord een liaison.
3. Eidooier over? Meng door je gehakt!
Gehaktballetjes en burgers kun je beter vormen als je aan het gehakt een eidooier toevoegt.
4. Verwerk ze in een omelet of quiche
Klop je resterende eidooiers los met een paar hele eieren en wat melk of room, en gebruik ze voor een frittata, of als vulling voor een quiche.
5. Klop je eigen mayonaise…
Supermakkelijk, en bovendien ook superlekker. Het basisrecept vind je hier. Eens je mayonaise kunt maken, kun je ook andere sauzen zoals aïoli, tartaarsaus of cocktailsaus maken.
6. … of bearnaisesaus
Heerlijk bij steak of een stukje gegrilde zalmfilet. En zelfgemaakt smaakt deze saus natuurlijk het lekkerst.
7. Maak pasta carbonara
Meestal zijn de recepten op basis van een volledig ei, maar je kunt ook gewoon alleen de dooier gebruiken.
8. Gebruik het om te doreren
Je worstenbroodje, vlechtbrood of kaasflapje ziet er zoveel beter uit met een goudbruin korstje. Bestrijk je gerecht met losgeklopte eidooier voor het in de oven gaat.
9. Maak banketbakkersroom of vanillepudding
Ideaal om wat extra eidooiers op te maken: bak een taartje met banketbakkersroom, maak eens vanillepudding die niet uit een zakje komt, of echte crème brûlée.
10. Klop sabayon
Het kloppen vergt wat oefening (en armspierkracht), maar eens je dit recept onder de knie hebt, werk je je overschot aan eidooiers weg in een heerlijk luchtig dessert.
11. Maak advocaat
Heb je heel veel eidooiers over, dan is het hét moment om een voorraadje advocaat te maken.
12. Vries ze in
In de koelkast blijven eidooiers nog 2 à 3 dagen goed. Dek ze wel goed af, zodat ze niet uitdrogen. Wil je ze langer bewaren, dan kan dat in de diepvriezer. De structuur van de eidooiers kan wel niet zo goed tegen bevriezen. Voeg daarom per 100 g losgeklopte eidooier 6 g zout of suiker toe. En noteer op het bakje waarin je ze bevriest: of je zout of suiker hebt gebruikt, zodat je straks geen zoet ei toevoegt aan je soep of bearnaisesaus. Binnen de 3 maanden te gebruiken.
Meer lekkers lees je hier!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!