Mag je nu wel of niet etensrestjes warm in de koelkast stoppen?
Twijfel je vaak over de juiste manier om restjes in de koelkast te bewaren? Dan ben je niet alleen. Sommigen zweren erbij dat etensrestjes volledig afgekoeld moeten zijn voor ze in de koelkast kunnen, terwijl anderen er geen probleem van maken om het eten rechtstreeks van de pan in de koude te zetten.ย
Een groot keukendebat, dus. Maar wie heeft gelijk? Of maakt het misschien helemaal niets uit?
Voedselveiligheid
Om het antwoord te vinden op deze levensvragen, moet je rekening houden met twee dingen:
- de voedselveiligheid van de restjes,
- maar ook met die van het eten dat al in de koelkast zit:
Deirder Schlunegger, CEO van Stop Foodborne Illness, legt uit dat voedsel ongeveer na twee uur op kamertemperatuur bacteriรซn beginnen ontwikkelen. Daarom raadt het voedselagentschap aan om het voedsel op een temperatuur van 75 graden te houdenย รณf meteen rechtstreeks in de koelkast te zetten.
Inderdaad, meteen en zo snel mogelijk dus.
Kleinere porties
Verder raadt Schlunegger ook aan het eten zo snel mogelijk op een temperatuur van 4 graden of minder te krijgen. Dat kun je doen door je porties uit te storten in bewaarbakjes van niet hoger dan 5 cm.
Volle koelkast? Opgelet!
Nog een belangrijke tip: zet je warm eten in de koelkast, hou dan rekening met de rest van de inhoud. Want bijvoorbeeld een kom warme soep naast ander gekoeld eten zetten, kan de temperatuur van je koelkast naar gevaarlijke warmtelevels brengen. Dit kun je deels vermijden door luchtdichte verpakkingen te gebruiken en ervoor te zorgen dat er genoeg ruimte is, zodat de koude lucht kan blijven circuleren.
Dus wat is de juiste manier?
Heb je geen hele grote porties? Dan geldt de regel: hoe verser opgeborgen in de koelkast, hoe beter! Hou dus vooral rekening met de belangrijke twee-uren-regel!
Ook interessant:
- Als vlees verandert van kleur, is het dan slecht?
- Koken met restjes, is scoren aan tafel
- 10x doen met restjes brood