Familierecept van lezer Herman: Luikse salade
12 jan 2016
“Mijn kinderen weigerden jarenlang om groenten te eten, en dat terwijl ik een hele moestuin vol verse producten heb. Een vriendin van mij kwam toen met dit recept, dat volgens haar al honderd jaar de kinderen uit haar familie groenten leert eten. Ook in ons gezin had het succes: mijn twee jongens aten met plezier hun bord leeg en vroegen zelfs wanneer ik de salade nΓ³g eens zou maken. Bovendien is het recept zo makkelijk dat kinderen ook een handje kunnen helpen, waardoor ze extra gemotiveerd zijn om te proeven. Na een tijdje deed ik ook tomaten en knoflook in de salade, zodat ze ook deze smaken leerden kennen. Nu zijn mijn zonen echte alleseters!” β Herman
Zo maak je deze salade
IngrediΓ«nten
- 8 gekookte aardappelen
- 300 g prinsessenboontjes
- 2 sjalotten
- 500 g spekblokjes
- 4 eieren
- klontje boter
- scheutje azijn
- peper en zout
Bereidingswijze
- Maak de boontjes schoon, breek ze in stukjes en kook ze gaar in lichtgezouten water.
- Kook de eieren zoβn 8 minuten.
- Schil de sjalotten en snipper ze fijn.
- Bak de spekblokjes samen met de sjalotsnippers in een klein beetje boter. Roer regelmatig om.
- Zodra de spekjes licht gebakken zijn, blus je de pan met een scheutje azijn.
- Snij de gekookte aardappelen in schijfjes.
- Doe de aardappelen en boontjes bij het spek. Voeg de in schijfjes gesneden eieren toe. Schep alles om. Voeg naar eigen smaak nog peper, zout en azijn toe.
Gastredacteur: Nele Kempeneers