Verrukkelijke inspiratie: de 7 favoriete kookboeken van de Libelle webredactie
De leden van onze Libelle webredactie zijn echte kookboekfanaten. Want zeg nu zelf: hoe leuk is het om met een kopje thee te verdwalen in heerlijke recepten, en te bedenken hoe je je eigen toets kunt geven aan je favorieten? Wil jij je collectie ook uitbreiden? Dit zijn alvast onze lievelingskookboeken.
7x kookboeken die je niet wilt missen
Everyday vegan van Ellen Charlotte Marie
Eindredactrice Isabelle: “Ik ben een paar jaar geleden wat meer plantaardig beginnen te eten (zij het niet volledig), en in de boeken van Ellen Charlotte Marie vind ik haalbare gerechten terug die superlekker zijn (zelfs mijn kinderen eten er graag van mee) Γ©n er ook nog eens goed uitzien. Of meestal toch, want ik ben niet zo creatief als Ellen. π
Haar Instagramaccount is trouwens ook de moeite om te volgen. Elke keer als ik iets zie passeren (de fotoβs zijn echt om van te watertanden), motiveert het me om iets uit haar boeken klaar te maken.”
Everyday veganΒ – Ellen De Meulemeester – Verschenen bij Lannoo in 2019
Zout, vet, zuur, hitte. De vier elementen van goed koken van Samin Nosrat
Digital analyst Thijs: “Dit boek bevat 100 essentiΓ«le basisrecepten en variaties erop, maar is veel meer dan dat. Het is een prachtige leermeester die iedereen in huis zou moeten hebben. Je leert de vier basiselementen van koken op een nieuwe manier kennen Γ©n gebruiken, waardoor je met een nieuwe blik naar de keuken kijkt. Koken wordt uitdagend en spannend: ‘hoeveel zout gebruik ik, en kies ik voor keukenzout, grof zeezout of eerder een zout ingrediΓ«nt? Roomboter, margarine of olie? Grillen, bakken, roerbakken, in de oven?, …’
Dankzij dit boek vertrek ik veel minder vanuit recepten, maar kook ik vanuit mijn buikgevoel en eigen smaak. Met natuurlijk af en toe een misserβ¦ π Op Netflix vind je trouwens de gelijknamige reeks met Samin waarin ze in elke aflevering een van die elementen onder de loep neemt. Echt een aanrader!”
Zout, vet, zuur, hitte – Samin Nosrat – Verschenen bij Unieboek | Het Spectrum in 2019
Libelle weekmenu’s – 112 makkelijke recepten voor het hele gezin van Natalie Peeters
Online hoofdredactrice Els: “Ik maak reclame voor eigen huis en kies voor βLibelle Weekmenuβs β 112 makkelijke recepten voor het hele gezinβ van Natalie Peeters! EchtΒ een superkookboek als het in de week snel moet gaan, en je toch ietsje verrassender uit de hoek wilt komen danΒ ne chipolata met gebakken patatjes.
Ik volg niet zozeer de weekmenuβs, maar maak gewoon de losse recepten klaar. En alleen met Natalies veggie recepten kan ik mijn tienerzonen, die die hard vleeseters zijn, af en toe eens βbekerenβ. EΓ©n van mijn favorieten is de bloemkoolsalade met geitenkaas en naanbrood. Dat heb ik al heel vaak klaargemaakt als bijgerecht bij de barbecue, en ik scoor er keer op keer complimentjes mee!”
Libelle weekmenu’s – Natalie Peeters – Verschenen bij Lannoo in 2021
De Fast Food-reeks van Sandra Bekkari
Beautyredactrice Jolien: “Ik ben al jaren fan van Sandra Bekkariβs recepten, omdat ze zo haalbaar, lekker en snel zijn. Ik ontdekte ze op de website van Libelle Lekker (top, die kookvideoβs!) en heb nu al enkele van Sandraβs kookboeken in mijn keuken staan.
Met de boekenreeks βFast Foodβ verklapt ze hoe je zonder stress een gezonde maaltijd in een halfuurtje op tafel tovert, en daβs helemaal mijn cup of tea. Haar nieuwste βFast Food 3β is net verschenen, daar ben ik alvast heel benieuwd naar!”
Fast Food 3 – Sandra Bekkari – Verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts in 2021
De basis van Filip Verheyden
Libelle Mama-redactrice Sara: “Ik ga letterlijk voor de basics van het koken. In ‘De basis’ van culinair journalist Filip Verheyden, door sommigen ook wel de bijbel genoemd, vind je naast basisrecepten ook de technieken die je nodig hebt om te koken en te experimenteren. Hoe maak je rijstpap bijvoorbeeld, maar ook pastadeeg, een gepocheerd ei en overheerlijke kroketten.
Ik heb dit naslagwerkΒ al jaren in m’n bezit en het wordt nog regelmatig bovengehaald. Intussen is er een nieuwe versie, met interessante toevoegingen van oude technieken als fermenteren of pekelen. Een handig boekje met fijne fotografie van culinair fotograaf Tony Le Duc.”
De basis – Filip Verheyden, Sergio Herman, Michiel De Bruyn – Verschenen bij Minestrone in 2015
Pride and pudding van Regula Ysewijn
Libelle Nest-redactrice Charlotte: “Ik ga zelden voor een dieetkookboek of boeken met gezondheidstips. Persoonlijk hou ik meer van kookboeken die historisch of geografisch interessant zijn (zoals ‘Koken in oorlogstijd’ of ‘Belgisch bakboek’ met vergeten recepten) of met een vleugje wetenschap, zoals de boeken van Harold McGee.
In het bijzonder ben ik verzot op alles van Regula Ysewijn. Niet enkel omdat haar recepten zo zalig zijn, maar ook omdat ze er zo smakelijk de rijke geschiedenis van Groot-BrittanniΓ« bij vertelt.”
Pride & pudding – Regula Ysewijn – Verschenen bij Carrera in 2020
Feest bakboek van Stefan Elias
Redactrice Marlies: “Voor mij is een feestje niet compleet zonder een lekker ‘pateeke’. En het wordt nog leuker als je je gasten zelfgemaakte koekjes, taarten en ander gebak kunt voorschotelen. Of homemade koffiekoeken op een brunch: da’s pas uitpakken!
Collega Sofie raadde me de kookboeken van bakgoeroe Stefan Elias aan, en ik was meteen verkocht. Zijn recepten kloppen Γ‘ltijd, en het resultaat is dan ook keer op keer een schot in de roos. Een must voor alle bakfans, als je ’t mij vraagt.”
Feest bakboek – Stefan Elias – Verschenen bij Hannibal in 2021
Feest van het boek bij Standaard Boekhandel
Wist je dat alle boeken uit ons lijstje verkrijgbaar zijn bij Standaard Boekhandel?Β Van 1 oktober tot 6 november viert Standaard Boekhandel trouwens het βFeest van het boekβ. Dat zijn vijf weken vol signeersessies, evenementen en voorstellingen, die boeken en hun schrijvers in de schijnwerpers zetten, met een literaire apotheose in het weekend van 4, 5 en 6 november. Mis niks van al dat boekenplezier en noteer het βFeest van het boekβ nu al in je agenda!
MEER LEKKERE INSPIRATIE:
- Witloof: 10x heerlijke recepten
- Bakken met pompoen: 12 makkelijke recepten
- Restjes pasta? ZΓ³ worden ze de ster in een ander gerecht!
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!