Foodtrend: de aperoplank
© Wout Hendrickx

Foodtrend: de aperoplank

Het perfecte aperitief bestaat niet? Toch wél! Deze aperoplanken stel je in géén tijd samen met kant-en-klaar lekkers, aangevuld met zelfgemaakte hapjes. Om eindeloos lang te aperitieven op het terras.

Hoe stel je zo’n aperoplank samen?

Om je plank mooi te vullen, heb je best (afhankelijk van de grootte van je plank) een grote hoeveelheid hapjes nodig. Leg er daarom bijvoorbeeld niet alleen kleine blokjes salami en kaas en wat olijven op, maar plaats ook kommetjes met dipsausjes en wat grotere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld reepjes groenten. Speel met de grootte en de vorm van je ingrediënten en leg niet alles netjes in rijtjes, maar groepeer ingrediënten en werk ook eens in de hoogte. Dat maakt het allemaal wat leuker om naar te kijken. Je hoeft ook niet alles zelf te maken: in de supermarkt vind je heel wat kant-en-klaar lekkers dat je kunt aanvullen met iets zelfgemaakts. Bekijk de video hieronder om een voorbeeld te zien.

Tips voor jouw aperoplank

  • Zoek het niet te ver. Met lekkere lokale producten kun je al een hele plank vullen. Denk aan gepekelde visjes van de viswinkel, charcuterie en gedroogde worst van bij de slager en lokale zachte en harde kazen. Kroketjes met garnalen, vlees of kaas gaan er ook altijd in.
  • Wijk eens af van de klassieke paden. Niets mis met een traditionele kant-en-klare hummus, maar proef zeker ook eens van de specialere dips. Denk aan een dip met geitenkaas en rode biet, een zomerse hummus met mangochutney of een spicy versie met geroosterde paprika en feta.
  • Knal met kleur. Geniet volop van de kleurrijke groenten die nu in het seizoen zijn: radijsjes, komkommer, wortelen, paprika, granaatappel, tomaatjes … De miniversies van die groenten, zoals snackkomkommers en -paprika’s zijn trouwens ideaal voor grijpgrage kinderhandjes.
  • Geef er iets warms bij. Serveer je je aperoplank als een maaltijd? Voorzie er dan ook iets warms bij, zoals een gebakken geitenkaasje, kroketjes of miniworstenbroodjes. Die happen lekker weg.
  • Boter op je bord: helemaal hip op Instagram en Pinterest zijn butterboards, plankjes waarop zachte boter of zachte kaas zoals ricotta, geitenkaas of straciatella rijkelijk wordt uitgesmeerd en belegd wordt met lekkernijen zoals noten, vruchten, groenten en kruiden. Met brood of crackers naar keuze neem je al dat lekkers op. Kan ook met andere dips, zoals hummus of labneh.

Inspiratie voor jouw aperoplank

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nog wat tips voor het aperitief?

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."