zuivel

Frisse ideetjes met zuivel

Door De Redactie

Laat voor een keer de plattekaas en room links liggen en ga voor Griekse yoghurt, zure room of ricottaโ€ฆ Je maakt er de zaligste gerechtjes mee!

Griekse yoghurt

  • Griekse yoghurt is lekker dik en dat maakt โ€˜m erg geschikt voor sausjes. Hij wordt zo dik doordat het vocht eruit wordt gezeefd.
  • Griekse yoghurt heeft een vrij hoog vetgehalte (10%), maar bevat meer eiwitten dan gewone yoghurt. Daarom wordt hij ook in verschillende diรซten aangeraden: een kommetje Griekse yoghurt geeft je lang een voldaan gevoel.
  • Je kunt Griekse yoghurt ook in warme bereidingen gebruiken: door het hoge vetgehalte schift hij niet.

Cottage cheese

  • Cottage cheese ken je vast ook als huฬˆttenkรคse. De kaas, die een beetje op plattekaas lijkt, krijgt zโ€™n korrelige structuur doordat men de wrongel wel laat uitlekken, maar niet perst.
  • Cottage cheese is een vetarme kaas die veel eiwitten bevat. Lekker bij het ontbijt, op de boterham of gemengd met wat smaakmakers om champignons mee te vullen.

Ricotta

  • Ricottta betekent โ€˜opnieuw gekooktโ€™. De kaas dankt zijn naam aan het feit dat hij gemaakt wordt van de wei die overblijft bij de productie van mozzarella en die dan een tweede keer gekookt wordt.
  • Het resultaat is een lichte kaas met vrij laag vetgehalte. Je kunt de kaas zowel hartig als zoet eten.
  • Ricotta bestaat in een smeerbare variant, die hier het vaakst wordt verkocht, maar ook in harde versie, de โ€˜ricotta salataโ€™.
  • Op Siciliรซ en Sardiniรซ wordt de kaas ook in de oven gebakken. Daarnaast zijn er gerookte en scherpe varianten, die je in Belgiรซ moeilijk vindt.

Zure room

  • Zure room is dikker en langer houdbaar dan gewone room, omdat er melkzuurbacteriรซn aan toegevoegd zijn.
  • Het vetgehalte verschilt naargelang het land van herkomst. Zure room geeft een heerlijk frisse toets aan allerlei gerechten, zoals een pittige chili con carne of zoet cakebeslag.
  • De ietwat zurige smaak gaat ook uitstekend samen met rode biet en vette vis.
  • In sommige recepten zie je โ€˜crรจme fraรฎcheโ€™ bij de ingrediรซnten staan: dat is geen slagroom, maar ook een verzuurde room, alleen heeft hij een hoger vetgehalte dan zure room, waardoor deze variant ook bruikbaar is in warme gerechten.

Karnemelk

  • Karnemelk, ook botermelk genoemd, ontstaat door het karnen van room. Dan hou je immers niet enkel harde boter over, maar ook vloeibare zure karnemelk.
  • Karnemelk kun je gebruiken in pannenkoeken- of wafelbeslag, om pap van te maken of gewoon als frisse dorstlesser.

Meer over melk:

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."