Frisse ideetjes met zuivel
28 sep 2019
Griekse yoghurt
- Griekse yoghurt is lekker dik en dat maakt โm erg geschikt voor sausjes. Hij wordt zo dik doordat het vocht eruit wordt gezeefd.
- Griekse yoghurt heeft een vrij hoog vetgehalte (10%), maar bevat meer eiwitten dan gewone yoghurt. Daarom wordt hij ook in verschillende diรซten aangeraden: een kommetje Griekse yoghurt geeft je lang een voldaan gevoel.
- Je kunt Griekse yoghurt ook in warme bereidingen gebruiken: door het hoge vetgehalte schift hij niet.
Cottage cheese
- Cottage cheese ken je vast ook als huฬttenkรคse. De kaas, die een beetje op plattekaas lijkt, krijgt zโn korrelige structuur doordat men de wrongel wel laat uitlekken, maar niet perst.
- Cottage cheese is een vetarme kaas die veel eiwitten bevat. Lekker bij het ontbijt, op de boterham of gemengd met wat smaakmakers om champignons mee te vullen.
Ricotta
- Ricottta betekent โopnieuw gekooktโ. De kaas dankt zijn naam aan het feit dat hij gemaakt wordt van de wei die overblijft bij de productie van mozzarella en die dan een tweede keer gekookt wordt.
- Het resultaat is een lichte kaas met vrij laag vetgehalte. Je kunt de kaas zowel hartig als zoet eten.
- Ricotta bestaat in een smeerbare variant, die hier het vaakst wordt verkocht, maar ook in harde versie, de โricotta salataโ.
- Op Siciliรซ en Sardiniรซ wordt de kaas ook in de oven gebakken. Daarnaast zijn er gerookte en scherpe varianten, die je in Belgiรซ moeilijk vindt.
Zure room
- Zure room is dikker en langer houdbaar dan gewone room, omdat er melkzuurbacteriรซn aan toegevoegd zijn.
- Het vetgehalte verschilt naargelang het land van herkomst. Zure room geeft een heerlijk frisse toets aan allerlei gerechten, zoals een pittige chili con carne of zoet cakebeslag.
- De ietwat zurige smaak gaat ook uitstekend samen met rode biet en vette vis.
- In sommige recepten zie je โcrรจme fraรฎcheโ bij de ingrediรซnten staan: dat is geen slagroom, maar ook een verzuurde room, alleen heeft hij een hoger vetgehalte dan zure room, waardoor deze variant ook bruikbaar is in warme gerechten.
Karnemelk
- Karnemelk, ook botermelk genoemd, ontstaat door het karnen van room. Dan hou je immers niet enkel harde boter over, maar ook vloeibare zure karnemelk.
- Karnemelk kun je gebruiken in pannenkoeken- of wafelbeslag, om pap van te maken of gewoon als frisse dorstlesser.