Geduld is de lekkerste deugd: 3x slow cooking
Weg met fastfood, in 2020 is slow cooking hét buzzwoord in hippe culinaire kringen. En gelijk hebben ze. Want niets geeft meer smaak af dan traag gegaarde ingrediënten. Iets wat je trouwens thuis zelf makkelijk kunt uitproberen.
Slow cooking: traag, maar gestaag
Natuurlijk heb je al gehoord van slow cooking. Een kooktechniek waarbij vooral vlees op heel lage temperatuur gegaard wordt. De temperaturen schommelen tussen zo’n 70 en 100 graden Celsius. Het resultaat is extreem zacht vlees met heel diepe smaken.
Nooit te gaar
De reden waarom het vlees zo zacht wordt heeft alles te maken met de samenstelling ervan. Vanaf ongeveer 65 graden gaan de moleculen (het collageen) van het vlees langzaam smelten, wat ervoor zorgt dat het vlees zeer zacht wordt.
Je bereidt je vlees op minstens 70 graden Celsius, want dan pas worden alle bacteriën gedood. Een groot voordeel van slow cooking is dat vlees niet overgaar kan worden. Het vlees moet wel 4 à 4,5 uur tot 5 à 6 uur bereid worden.
Potje stoven
Je kunt hiervoor je oven of bbq gebruiken, maar nog handiger is een slowcooker. In de Verenigde Staten razend populair en beter gekend als de Crock-Pot. De Crock-Pot is zoals de Bic onder de balpennen of de Pamper onder de luiers. Wie houdt van Pinterest en koken kwam vast al talloze ‘Crock-pot-receptjes’ tegen. Denk maar aan sloppy joes, op-en-top Amerikaans comfortfood.
Ook een Belgisch braadkipje leent zich perfect voor heerlijke slow cooking. Pulled chicken bijvoorbeeld!
Zo bereid je pulled chicken in een oven of een slowcooker
Dit heb je nodig:
- 6 kippendijfilets
- 300-320 milliliter barbecuesaus
- Paar druppels Worcestershiresaus
- Paar druppels Tabasco
- 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1/2 theelepel oregano
- Optioneel: 1 chipotle peper (gedroogde gerookte jalepeño’s)
- 2 kleine of 1 grote ui, in ringen
- 2 tenen knoflook, geplet
- 50 milliliter water
Zo maak je het in de slowcooker:
- Meng alle ingrediënten voor de kip, behalve de kip zelf, in de slowcooker. Leg hierin de kip en wentel door de saus. Kruid met peper en zout, doe de deksel op de pot en zet op de hoogste stand aan gedurende drie tot vier uur of op lage stand zo’n vijf tot zes uur. Controleer af en toe.
- Giet de pulled chicken door een zeef. Bewaar de saus in een bakje en trek de kip met twee vorken uit elkaar. Voeg eventueel wat extra saus toe.
Zo maak je het in de oven:
Vervang de slowcooker door een ovenbestendige braadpan. Braad de kip van tevoren aan en voeg de saus en de smaakmakers toe. Zet de pan twee uur in een oven op 140 graden.
De kip kan iets minder smaak hebben of minder mals zijn dan in de slowcooker, omdat het vlees minder traag en korter gegaard is.
Je kunt de pulled chicken nadien in heel wat gerechtjes gebruiken zoals deze:
Groenten galore!
Ook groenten kun je traag garen voor meer smaak en textuur. Deze groentenchili bijvoorbeeld is perfect om je aan op te warmen na een lange winterdag.
Dit lekker vegetarisch receptje komt uit Slow waarin meer dan 60 originele recepten staan, speciaal bedoeld voor in de slowcooker.
Dit heb je nodig:
- 1 grote ui, grof gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 2 wortels, geschild en gesneden
- 2 courgettes, in plakjes
- 2 stengels bleekselderij, in plakjes
- 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd, in stukjes
- 1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd, in stukjes
- 400 g zwarte bonen uit blik, uitgelekt
- 400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
- 400 g kidneybonen uit blik, uitgelekt
- 400 g tomatenblokjes uit blik
- 175 g tomatenpuree
- 1 milde of hete groene Spaanse peper, fijngesneden
- 1 el gedroogde oregano
- 1 tl komijn
- zout en zwarte peper
- 1 handvol versgehakte koriander
- 125 g cheddar, geraspt
- 1 dl zure room
Zo maak je het:
- Doe de groenten in de slowcooker met de zwarte bonen, kikkererwten, kidneybonen, blokjes tomaat, tomatenpuree, Spaanse peper, oregano, komijn en zout en peper. Doe het deksel op de slowcooker. Zet de slowcooker op ‘low’ en stel de timer in op 6-8 uur.
- Roer vlak voor het opdienen de koriander door de chili. Bestrooi elke portie met wat cheddar en schep er een dot zure room op.
Smakelijk eten!
Meer culi-tips vind je hier:
- Van rosbief tot lamsbout: dit zijn de gaartijden voor het perfecte gebraad
- Vis uit de oven: zo lukt het altijd
- 10x gehaktbrood om van te smullen