Geen pangasius meer? Kies dan voor deze alternatieven!
Carrefour schrapt pangasius uit haar aanbod. Reden? Onvoldoende garanties dat de exotische vis uit AziΓ« verantwoord gekweekt wordt. Wel, dan kiezen we toch gewoon voor visjes die we voor onze eigen deur vinden: de Noordzee.
Duurzame alternatieven
- Maar opgelet! Onbeperkt vissen is niet meer van deze tijd. We moeten rekening houden met het voortbestaan van onze vissoorten door ze een kans te geven op te groeien en enkel te vangen wanneer ze zich hebben kunnen voortplanten. Enkel zo kunnen we ook in de toekomst een lekker stukje vis op ons bord krijgen.Β Duurzame visvangst is dus geen modewoord, maar levensnoodzakelijk. Let dus zeker op duurzaamheidslabels of koop bij de lokale visboer.
- Duurzaam betekent ook een zo klein mogelijke afstand tussen de zee en ons bord. Dit zou voor de Belgen geen probleem mogen vormen want waar vind je uitstekende vis, schaal- en schelpdieren? Juist, ja: aan de Belgische kust!
- Net zoals bij groenten en fruit eet je vis best volgens het seizoen. Waarom? Dan is de prijs-kwaliteitsverhouding perfect. Zo betaal je veel meer voor kabeljauw in het voorjaar, dus kies je dan beter voor een andere soort. Twijfel je aan de juiste periode? Dowload hier dan je eigen viskalender.
Duurzaam en niet veel duurder
Buiten de alom populaire kabeljauw, die door overbevissing helaas nog steeds onder druk staat, vind je ook deze lekkernijen in de Noordzee:
Schelvis wordt in Groot-BrittaniΓ« volop gebruikt voor fish and chips. Het visvlees is wit, mager, licht zoetig en iets losser van structuur. Voor alle bereidingen met kabeljauw kun je dus evengoed schelvis nemen. In de winkel vind je hem tegenwoordig vooral in de vorm van mooie haasjes. De aanvoer van schelvis gebeurt van juni tot en met februari.
Koolvis (of zwarte koolvis) en pollak (witte koolvis) worden vooral in de visindustrie gebruikt voor fishsticks, diepgevroren βvisplankjesβ, vissalade en zelfs surimi. Maar ook in jouw keuken kun je deze vissen perfect gebruiken, vooral in curryβs, brandades, stoofpotjes en alle bereidingen waarbij de vis niet noodzakelijk heel hoeft te blijven. Deze twee visjes worden weleens met elkaar verward, zeker doordat het visvlees van de zwarte koolvis witter is dan dat van de witte koolvis of pollak, dat eerder grijsachtig is. De smaak is, net zoals die van kabeljauw, neutraal. De aanvoer is van mei tot en met januari, en de prijzen zijn onklopbaar laag.
Heek is heel wat minder bekend en dus ook minder geliefd dan kabeljauw, maar het visvlees is ook gelaagd en even lekker. Net als dat van leng, dat wel veel vaster is, waardoor je het niet alleen kunt bakken, stoven en pocheren, maar ook perfect kunt grillen. Heek vind je vooral van juli tot en met januari in de winkel, leng van september tot en met maart. Beide soorten zijn lekker, budgetvriendelijk én duurzaam⦠zeker eens proberen dus!
En dan is er ook nog de tere wijting, met zacht en gelaagd visvlees. Heel mager en licht verteerbaar, maar iets moeilijker om heel te houden tijdens het bakken. Koop deze filets dus liefst met vel. Maar verder een prima visje dat zβn bescheiden prijs meer dan waard is.