Geklaarde boter: zo klaar je de klus
Door de boter te 'klaren' verwijder je de eiwitten en zouten uit de boter omdat die bij het bakken aan hoge temperaturen bruin en bitter worden. Geklaarde boter is bestand tegen hoge temperaturen.
Geklaarde boter is onmisbaar bij tal van Vlaamse klassiekers. De smaak is veel zuiverder en zachter. Maar hoe ‘klaar’ je de klus nu precies? Wij leggen het je uit!
Enkel botervet
Door de boter te klaren, verwijder je de eiwitten en zouten uit de boter omdat die tijdens het bakken op hoge temperaturen bruin en bitter worden. Geklaarde boter is dus bestand tegen hoge temperaturen.
Geklaarde boter is ook een handige oplossing voor mensen met een koemelkeiwitallergie. aangezien de eiwitten uit de boter zijn gezeefd. Wat overblijft is puur het botervet. Dat kun je in de winkel ook onder de vorm van ghee kopen, maar je kunt het net zo makkelijk zelf maken!
Lekker bij…
- Geklaarde boter wordt vooral gebruikt om béarnaise- of hollandaisesaus te maken omdat de smaak veel zuiverder en zachter is.
- Chefs gebruiken het ook om vlees en vis te bakken.
- Geklaarde boter kan ook als sausje bij asperges of kappertjessaus voor bij roggevleugel.
Hoe klaar je boter?
- Doe de ongezouten boter in een pan en laat hem zachtjes smelten op laag vuur.
- Haal van het vuur en laat een paar minuten staan, zodat de eiwitten naar de oppervlakte kunnen drijven.
- Schep met een lepel de vlokken eiwit weg.
- Je ziet nu twee lagen in de pan: een laag met botervet en daaronder een laag met melkbestanddelen.
- Schenk de boter over in een ander pannetje en probeer alleen het vet over te gieten.
- Laat nog even staan en schep de laatste vlokken eiwit weg.
- De heldergele vloeistof die je nu hebt, is geklaarde boter.
Deze recepten maak je het best met geklaarde boter:
Beeld: Getty Images