Gevulde courgette: moet je de courgette uithollen of niet?
Courgettes zijn er in de zomer in overvloed. Ideaal voor soep, ratatouille, maar ook heel lekker gevuld! Moet je die courgettes dan eerst uithollen? Dit vindt culiredactrice Sofie ervan.
Lezeres Ilse: “Als je gevulde courgette maakt, moeten dan de zaadjes eruit?”
Culiredactrice Sofie: “Ik doe dat wel, ja. Omdat je dan meer van de lekkere vulling in de courgette krijgt, maar ook omdat het middelste gedeelte van een courgette nogal sponsachtig is en je anders veel vocht in de ovenschaal krijgt.”
Zo hol je een courgette uit
“Spoel de courgette en verwijder het steeltje. Halveer de courgette in de lengte. Schraap dan met een lepel de zaadjes eruit. Zorg er wel voor dat je niet door de schil gaat en er ook nog zeker een randje van 1/2 Γ 1 cm vruchtvlees in de courgette blijft: zo houdt ze beter haar vorm en loopt de vulling er niet uit. Het binnenste van de courgette hoef je niet weg te gooien: stoof het mee aan met je vulling, of gebruik het later als gezond bindmiddel in een (gemixte) soep.
Gebruik je bolcourgettes, dan snijd je het kapje eraf en hol je de courgette met een lepel uit net zoals je met een tomaat zou doen om ‘m te vullen. Blijf ook hier ver genoeg weg van de rand zodat je niet door de schil gaat.”
Maar het mΓ³Γ©t natuurlijk niet
“Als het snel moet gaan, of als je graag echt alles van de courgette opeet, dan hoef je ze natuurlijk niet uit te hollen. Ga in dat geval voor een stevige vulling die niet te vochtig is, anders glijdt ze gewoon van de courgettes af bij het serveren. Hou er rekening mee dat je ook wat minder vulling moet voorzien: er past meer in een uitgeholde courgette. Je kunt de vulling natuurlijk ook verticaal toevoegen in plaats van horizontaal: maak er een hasselback-courgette van.”
Probeer deze recepten voor gevulde courgette
Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be en wie weet zie je ze binnenkort beantwoord!