Goed om te (w)eten: zo pik je de beste tros bananen eruit!
Een tros bananen blijft ontzettend populair en vindt – naast de appel – vlot z’n weg naar ons winkelkarretje. Alleen: ze zijn vaak geen lang leven beschoren, met onsmakelijke bruine vlekken als gevolg. Langer genieten van je tros? Dat begint in de supermarkt!Β
1. Kijk naar de kleur
Voor je naar een tros grabbelt: kijk best eerst naar de kleur van je bananen. Elke banaan moet een levendige, felgele kleur hebben met aan beide uiteinden een beetje groen.
2. Wanneer ga je ze opeten?
Heb je niet onmiddelijk trek in een banaan? Of zijn de bananen op het moment dat je wel eentje lust een beetje bruin uitgeslagen? Het is belangrijk dat je – bij aankoop – toch enig idee hebt wanneer je ze gaat opeten:
- De dag zelf/erna: kies felgele bananen, met weinig tot geen groen rond de uiteinden.
- Na enkele dagen: kies voor heldergele bananen met aan de uiteinden meer groen.
3. Kijk uit voor zachte bananen
Bananen worden zachter en zoeter naarmate ze rijp worden. Zoek daarom naar bananen die vol en stevig zijn, en waarvan de schil en stengel nog volledig intact zijn.
4. Vermijd bananen die gekneusd zijn
Hier en daar een bruine vlek kan heus geen kwaad. Bananen met diepe, donkere vlekken op de schil laat je beter wel liggen. Het is meestal eenΒ indicator dat het vruchtvlees gekneusd is, waardoor je tros bananen niet lang meegaat!
Lekker met een overrijpe banaan:
Zijn ze toch wat rijper dan je zou willen, als in: net te bruin om smakelijk op te eten, maar zonde om in de vuilnisbak te gooien? Maak er dan iets lekkers mee:
Bron: Kitchn.com. Beeld: GettyImages