Gezond de winter door met groene groenten
Boerenkool
Boerenkool, of kale, zit bomvol vitaminen en antioxidanten. Bovendien bevat het ontstekingsremmende stoffen en een hele hoop mineralen, met ijzer op kop. Geen wonder dat dit groentje je weerstand een echte boost geeft. Je maakt er stevige maaltijdsoep van, gezonde smoothies, of een originele en gezonde hotdog.
Lekker in jan, feb, mrt, okt, nov, dec
Postelein
Je zou het niet meteen verwachten: vetten in groenten, maar het kan. Een mooi voorbeeld is de avocado, waarvan het vruchtvlees rijk is aan omega 3-vetzuren. En er zitten er nog meer in… postelein! Verwerk de blaadjes in een salade of maak er soep van. Niet alleen je lever zal er wel bij varen, maar ook je luchtwegen.
Lekker in jan, okt, nov, dec
Savooikool
Ook savooikool werkt ontstekingsremmend. Vroeger werden wonden al verzorgd door er simpelweg een savooikoolblad op te leggen, met succes. De groente bevat veel vitamine C en ijzer, de koolhydraten geven energie en de vezels bevorderen de darmtransit. Moet er nog een reden zijn om savooi wat vaker op het menu te zetten? Ja, omdat het zo lekker is!
Lekker in jan, feb, mrt, okt, nov, dec
Spruitjes
Ook dat zijn echte gezondheidsbommetjes. Enige voorwaarde is dat je ze niet te lang laat garen, want dan verdwijnen de vitaminen – vooral C en K, maar ook A, B en E – in het kookwater en wordt de smaak er zeker ook niet beter op. Mineralen leveren spruitjes ook: kalium voor de vochthuishouding, magnesium voor het geheugen, calcium voor de botten, ijzer voor de weerstand en nog veel méér. Zet spruitjes aan het begin van de lente ook zeker even in als natuurlijke detox-kuur.
Lekker in jan, feb, mrt, okt, nov, dec
Veldsla
De gezonde omega 3-vetzuren vind je niet alleen in avocado en postelein, maar ook in de intens groene veldsla. Je bloedvaten en hersenen varen er wel bij als je de blaadjes – die eigenlijk geen slasoort zijn – wat vaker op het menu zet. Licht, perfect verteerbaar én een schat aan vitamine C en A, kalium, ijzer en foliumzuur. Maak er eens een heerlijk soepje van, voor een goede winterconditie!
Lekker in jan, feb, mrt, okt, nov, dec
Toch zin in iets anders dan groene groenten?
- Belgische klassiekers: de lekkerste recepten
- Ovenschotels: het hele jaar door een goede keuze
- Ken je klassiekers: 6x traditionele pastasaus
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!