Havermoutijs
06 jul 2015
Bij mooi zomerweer is het moeilijk om te weerstaan aan een lekker ijsje. Om de calorieën te beperken, kies je beter voor een ijsje met havermout. Voedzaam, verfrissend en makkelijk zelf te maken voor je gezin.
Dit heb je nodig
- 350 gram Quaker Oats
- 350 ml water (+ 2 extra eetlepels)
- 3 eetlepels suiker (of 2 eetlepels Stevia)
- 1 eetlepel maïzena
- 200 ml amandelmelk
- vanille-extract (optioneel)
- snuif kaneelpoeder (optioneel)
- chocoladeschilfers of kaneelsuiker (optioneel)
Zo maak je het havermoutijs
- Week de Quaker Oats samen met 2 eetlepels suiker in 350 ml water (de havermout moet onderstaan). Laat minstens 3 uur staan tot de havermoutvlokken bijna al het water hebben opgenomen. Nog beter is het om de vlokken 24 uur te laten weken.
- Giet het overtollige water af en zet opzij.
- Pureer de havermout in de keukenrobot of met een staafmixer tot een smeuïge massa.
- Meng de maïzena met 2 eetlepels water in een potje en zet opzij. Dit mengsel zorgt straks voor de binding.
-
Neem een pan en doe er de gepureerde havermout, de amandelmelk en de resterende lepel suiker in. Eventueel kun je er ook nog wat vanille en kaneel aan toevoegen. Breng dit mengsel al roerend aan de kook. Voeg, zodra de melk kookt, het maïzenamengsel toe.
Laat het geheel eventjes indikken. - Giet het mengsel in een plastic doos of pot naar keuze. Laat afkoelen op kamertemperatuur en zet minstens 6 uur in de diepvriezer.
- Haal het ijs uit de vriezer en schep er mooie bolletjes van. Werk eventueel af met wat chocoladeschilfers of kaneelsuiker. Smakelijk!
Tips
- Je kunt het ijs het beste 10 minuten op voorhand uit de dievries halen.
- Je kunt er ook voor kiezen om de havermout niet te mixen, zo krijg je meer structuur in het ijs.
- Spoel oude ijsdozen uit en gebruik ze om je eigen ijs, soepen, sauzen of andere lekkernijen in te bewaren.
Krijg je niet genoeg van havermout? Lees meer over de kracht van haver in [LINK_TEXT id=1].