Herman, een cake om door te geven
Verras je vrienden met een culinaire kettingcake: de Herman. Hoe doe je dat?
Dag 1: Meng voor de deegstarter 100 g suiker, 250 ml lauw water en 7 g gist met 225 g bloem. Gebruik hiervoor geen metalen kom, maar een exemplaar uit glas, keramiek of plastic. Bewaar het startdeeg op kamertemperatuur, afgedekt met een vochtige theedoek.
Dag 2: Roer om met een houten lepel en dek weer af met een vochtige theedoek.
Dag 3: Roer om met een houten lepel en dek weer af met een vochtige theedoek.
Dag 4: Herman heeft honger! Roer er 250 ml melk, 150 g bloem en 200 g suiker door.
Dag 5: Roer om met een houten lepel en dek weer af met een vochtige theedoek.
Dag 6: Roer om met een houten lepel en dek weer af met een vochtige theedoek.
Dag 7: Roer om met een houten lepel en dek weer af met een vochtige theedoek.
Dag 8: Roer om met een houten lepel en dek weer af met een vochtige theedoek.
Dag 9: Herman is bijna klaar. Geef 'm vandaag weer eten: 250 ml melk, 150 g bloem en 200 g suiker. Roer om en verdeel 'm in 4 porties. Eentje hou je zelf bij, de drie andere geef je weg met [LINK_TEXT id=1] erbij.
Dag 10: Bakdag! Verwarm de oven voor op 180°C. Voeg 225 g suiker, 300 g bloem, een flinke snuif zout, 160 ml olie, 2 eieren, 1 zakje vanillesuiker, 1 à 2 kl kaneelpoeder en 2 kl bakpoeder toe aan je deegstarter. Roer goed om. Schil 2 appelen en snij ze in blokjes. Roer ze met 200 g rozijnen door het beslag. Doe het beslag in een beboterde en met bloem bestoven springvorm van 22 à 24 cm diameter. Bestrooi met 50 g bruine suiker. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven. Test met een prikker of de cake gaar is. Is dat niet het geval, bak de cake dan wat langer. Ontvorm en laat afkoelen op een rooster.
In plaats van appelen en rozijnen kun je ook iets anders toevoegen wat je lekker vindt: vervang ze bijvoorbeeld door 1 geplette banaan en 100 g chocoladestukjes. Experimenteren mag, laat je ons in de reacties hieronder weten hoe jij jouw Herman maakte?