Is het veilig om eieren met een groene dooier te eten?

Door Jolien Thieleman

Je hebt het vast ook al eens gemerkt dat de eidooier van een hardgekookt ei groen kan uitslaan. Het ziet er alleszins niet smakelijk uit, maar is het eigenlijk wel gezond om het nog te eten? En valt er iets aan te doen?

Groen randje

Het groene randje aan de eidooier ontstaat door een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit (dat tijdens het koken vrijkomt) en het ijzer in de dooier. Als je het eitje te lang kookt, kan er dus een rand vormen of kan zelfs de hele dooier groen uitslaan. Hetzelfde chemische proces kan gebeuren bij een omelet of roerei: als je een gietijzeren pan gebruikt, reageert het ijzer in de pan op de zwavel in het eiwit. Gelukkig is deze reactie wel compleet onschuldig. Het kan dus geen kwaad om ze te eten, en ook de smaak zal niet veranderen.

Voorkomen

Een groen ei voorschotelen ziet er natuurlijk niet zo smakelijk uit. De beste manier om zo’n randje te voorkomen, is je eieren niet te lang te koken (3-4 minuten voor een zachtgekookt, 7-10 voor een hardgekookt ei) en ze meteen na het koken af te spoelen onder koud water. Zo koken ze niet na én zul je ze gemakkelijker kunnen pellen. En dat is natuurlijk ook mooi meegenomen!

Bron: Margriet.nl – Beeld: Shutterstock

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."