Goeie vraag: hoe hou je een slaatje fris?
Nu het weer mooier wordt, is het leuk om in plaats van je boterham met kaas een slaatje mee te nemen naar het werk. Culiredactrice Sofie vertelt hoe je dat zo knapperig mogelijk houdt.
Lezeres Annick: “Ik neem graag eens een slaatje mee naar het werk, maar hoe voorkom ik verlepte slablaadjes als mijn salade enkele uren in de koelkast staat?”
Een slaatje fris houden
Sofie: “Om een slaatje lekker fris te houden, is het belangrijk dat je het nog niet aanmaakt met de dressing. Neem die liefst mee in een apart potje. Dunne slablaadjes die doordrenkt zijn met vinaigrette, dat is echt niet lekker meer.
Ook de soort sla is van belang: zelf schoongemaakte ijsbergsla, Romeinse sla of kropsla zal langer krokant blijven dan jonge slablaadjes uit een plastic zakje uit de supermarkt. Probeer de blaadjes zo weinig mogelijk te kneuzen bij het schoonmaken, zo blijven ze het knapperigst. En maak ze droog in de slazwierder: hoe minder vocht in je salade, hoe krokanter die zal blijven.
Let op hoe je je salade in het bewaarbakje schikt: leg altijd de hardste ingrediΓ«nten van je salade onderaan, en de fragiele slablaadjes vanboven. Zo blijven ze het langst krokant. Deze methode wordt ook toegepast bij salads in a jar oftewel slaatjes in een bokaal: daar doe je eerst de dressing in, dan de hardste ingrediΓ«nten en helemaal bovenaan de slablaadjes. Wanneer je gaat eten, draai je de bokaal om boven je bord en is je slaatje ineens ook aangemaakt met de dressing.
Bevat je salade veel vochtige ingrediΓ«nten, zoals tomaat, gegrilde paprika, watermeloen en komkommer? Overweeg dan om die in een apart bakje mee te nemen. Of gebruik een bewaardoosje met compartimenten, zodat je de ingrediΓ«nten kunt scheiden.
En natuurlijk bewaar je, eens je op het werk bent, je slaatje in de koelkast. Laat het zeker niet gewoon op je bureau staan, ook wat voedselveiligheid betreft is dat geen goed idee. Beschik je niet over een koelkast op het werk? Neem het dan mee in een geΓ―soleerd lunchtasje waar je een koelelement in stopt.”
Recepten voor lekkere maaltijdsalades
Heb jij ook een vraag voor Sofie? Stuur ze naar lekker@libelle.be en wie weet zie je ze binnenkort beantwoord.