Hoe kies je een goede bag-in-box wijn?
Handig bij een feestje is een bag-in-box of kortweg bib, wijn uit een kratje zeg
maar. Maar hoe kies je er nu een goede uit? Wijnspecialist Alain Bloeykens geeft tips.
Alain Bloeykens: “Bag-in-box (of wijn uit een vatje) is al lang geen eenvoudige of wereldse slobberwijn meer. Sinds enkele jaren bottelen ook gereputeerde merken en wijnhuizen uit belangrijke Europese landen hun wijn in bag-in-box.
Hoe kies je er nu een goede wijn uit?
“Kies steeds voor een bib met een jaartal op het etiket. En kies uiteraard voor een zo jong mogelijke wijn (het meest recente oogstjaar voor wit en rood). Staat er toch geen jaartal op de doos? Kijk dan even wanneer de doos afgevuld werd (een verplichte vermelding!) en kies uiteraard voor een recente box.
Volgens sommige producenten kun je de wijn drinken tot 8 tot 12 weken na het openen van de doos. Dat lijkt ons echt té lang. Feit is dat een bib best wel langer bewaard kan worden dan een traditionele fles, maar na twee weken moet de wijn toch flink aan kwaliteit inboeten.”
- De twee klassieke formaten van de bib zijn 3 en 5 liter. Sinds kort zijn heel wat bibs ook verkrijgbaar in 2 liter en sommige zelfs in 10 liter.
- Hoe groter het formaat, hoe interessanter en lager de prijs. Bibs zijn dankzij hun formaat makkelijker te koelen dan eenzelfde equivalent in flessen.
- Bovendien zijn ze eenvoudiger te transporteren en heb je minder afval na gebruik.
- Ook het openen is bijzonder handig: het kraantje uit het karton halen, het beschermlaagje wegnemen en de wijn is klaar om geschonken te worden.
- Opgelet: stockeer een bib nooit in een vochtige omgeving want na enkele dagen heb je geen ‘doos’ wijn meer maar eerder een ‘zak’ en die ziet er niet zo fraai uit…”