Hoe kun je kokosmelk vervangen?
© GettyImages

Hoe kun je kokosmelk vervangen?

Iedereen heeft zo wel van die ingrediënten die hij of zij minder graag eet. Voor lezeres Ann is dat bijvoorbeeld kokosmelk. Maar kun je kokosmelk vervangen? Culiredactrice Sofie heeft een paar alternatieven.

Lezeres Ann:

“Veel Aziatische recepten bevatten kokosmelk, maar ik lust dat niet. Kan ik het vervangen door iets anders?”

Culiredactrice Sofie: “Dat is een beetje een moeilijke vraag, want de kokosmelk bepaalt echt wel de smaak van het gerecht. Je kunt ze vervangen, verwacht alleen niet dat je gerecht hetzelfde zal smaken. Mogelijke vervangers zijn:

Room (of varianten ervan)

“Als het jou gewoon om de romige textuur gaat en niet zozeer om de smaak, dan is room een prima alternatief. Dat kan gewone room zijn, een lichtere variant zoals kookroom of culinaire room, of als je liever een plantaardige variant gebruikt, haver- of sojaroom of een andere vegan roomvervanger. Cashewmelk zorgt bijvoorbeeld voor een lekker romig gerecht. Hou er rekening mee dat de gebruikte variant invloed kan hebben op de dikte van je gerecht of van je saus: volle room maakt je saus bijvoorbeeld dikker dan kokosmelk.”

Yoghurt

“Is het de bedoeling om vlees of vis te marineren in kokosmelk, dan kun je deze bijvoorbeeld vervangen door Griekse yoghurt of door gewone volle yoghurt. Het voordeel hiervan is dat de yoghurt goed aan je te marineren ingrediënt blijft plakken. Ga je de marinade ook in de saus gebruiken, voeg ze dan pas aan het einde van de bereidingstijd toe om schiften (door het zuur van de yoghurt) te voorkomen.”

Kokosaroma

“Soms wil je wel kokosmelk gebruiken, maar heb je er geen meer in huis. In dat geval kun je eventueel een beetje kokosaroma (te koop in fysieke en online bakwinkels) toevoegen aan volle melk of room. Ook een oplossing voor wie niet van een té uitgesproken kokossmaak houdt: je kunt die smaak dan zelf doseren.”

Wat zou ik doen?

“Ik vind dat kokosmelk zo bepalend is voor de smaak van een gerecht en gewoon ook hoort bij de Aziatische keuken, dat ik zelf liever voor een ander recept zou kiezen. Er zijn nog zoveel andere heerlijke smaakmakers in de Aziatische keuken dat de keuze eindeloos is.”

Aziatische recepten zonder kokosmelk

Ook een vraag voor Sofie? Stuur ze naar lekker@libelle.be. Misschien wordt jouw vraag binnenkort hier of in Libelle beantwoord.

Meer over de Aziatische keuken

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."