Hoe weet je of een ei vers is?
04 mei 2019
Wat je allemaal met een ei kunt doen, is bijna ongelooflijk. Het is lekker gekookt, gepocheerd, gebakken, geklutst of en cocotte. Onmisbaar in heerlijkheden als broccolitaart, chocomousse of carbonarasaus.
Wat je allemaal met een ei kunt doen, is bijna ongelooflijk. Het is lekker gekookt, gepocheerd, gebakken, geklutst of en cocotte. Onmisbaar in heerlijkheden als broccolitaart, chocomousse of carbonarasaus. Maar hoe weet je nu precies hoe vers je eitje is?
Eieren: wanneer zijn ze vers?
Een pas gelegd ei heeft een perfect ronde, bolle dooier en een dik, gelatineachtig eiwit met een stevig membraan. Hoe ouder het ei, hoe platter de eidooier, hoe vloeibaarder het eiwit en hoe minder stevig het membraan. Net daarom heb je voor sommige bereidingen een supervers ei nodig.
Een vers ei herkennen
Met een glas koud water kun je heel makkelijk bepalen hoe vers je ei is. Hoe ouder het ei, hoe meer lucht in het luchtkussentje onder de schaal.
- Een kakelvers ei zal zich dus meteen helemaal horizontaal op de bodem van je glas nestelen.
- Als het ei ietwat scheef hangt, dan is het meer dan vier dagen oud.
- Zweeft het spontaan recht, om verticaal te eindigen, dan is het ouder dan een week.
Verschil in de dagen, verschil in de bereiding
- Kakelvers: ideaal om te pocheren of spiegeleieren te bakken. Dan heb je dat dikke, bijna gelatineuze eiwit nodig.
- Tot een week oud: prima als je eieren gaat splitsen, bijvoorbeeld voor saus, soep of een soufflΓ©. Maar opgepast: hoe ouder het ei, hoe makkelijker het eigeel breekt.
- Tot twee weken oud: uitstekend om hardgekookte eieren te maken. Ook prima voor een omelet of roerei.
- Meer dan twee weken oud: dan kunnen ze nog net in een quiche of cake.
Smakelijk!
Lees meer:
- Ken jij het verschil tussen bruine en witte eieren? Lees het hier!
- Hoeveel eieren per week mag je eten?
- Wat vertelt de stempel op eieren?