Op vakantie naar Italië? Neem hier het Italiaanse menu onder de loep
Doe mij maar bubbels
Aperitieven doen de Italianen in stijl: met een glaasje prosecco, een Hugo of een Aperol Spritz. En neem er gerust een bordje antipasti bij.
Bruschetta ken je intussen wel: de lekkere geroosterde sneetjes stokbrood met tomatensalsa of ansovisjes kunnen iedereen bekoren.
Maar heb je al eens gefrituurde courgettebloemen geproefd of gevulde arancini. Vul aan met flinterdunne sneetjes charcuterie zoals Mortadella en Prosciutto en de avond is goed begonnen.
Pasta prego
Hou er rekening mee dat pasta in Italië niet als een volwaardig hoofdgerecht beschouwd wordt. Ze noemen het niet voor niets Primi Piatti. De pasta die je bestelt is puur, net niet al dente gekookt. Geen goedgevulde sauzen zoals bij ons, maar verfijnd en meestal met minder dan 5 ingrediënten. Heerlijk authentiek…
Is er nog plaats voor het echte hoofdgerecht?
Een licht stukje vis of liever een steviger stuk vlees? Bestel je enkel de Secundo, dan ga je misschien ’n beetje ongerust op zoek naar groenten of aardappelen op je bord, die geven de Italianen er niet zomaar bij. Kies daarom nog iets extra uit de uitgebreide lijst van de smakelijkste groenten: heerlijk gestoofde aubergines, gegrilde courgettes.
En nu …. dolce en …
… je ceintuur wat losser maken of je knoop open zetten. Wie kan er weerstaan aan de dolce: tiramisu, sabayon, panna cotta, crostata of gelati. Geserveerd met een heerlijk kopje espresso en een glaasje grappa of limoncello. Simpelweg genieten!
Lees ook:
- Zeker proeven: Belcampi, pasta van Belgische bodem
- Ken je klassiekers: 6x traditionele pastasaus
- Ken jij alle pastasoorten? 20 receptjes om uit te proberen!