Kan boter slecht worden?
Je kent het wel: je maakt de koelkast schoon en helemaal achteraan ligt nog een pakje boter. Is die nu slecht geworden? Culiredactrice Sofie legt uit én geeft tips om boter sneller op te krijgen.
Lezeres Elsie: “Ik ben een pakje ongezouten boter uit het oog verloren in de koelkast. Kan boter bederven?”
Culiredactrice Sofie: “Ja, boter kan slecht worden, maar hoe snel, dat hangt ervan af hoe je ze precies bewaard hebt. Is het pakje open of dicht? Een geopend pakje boter blijft ongeveer een maand goed in de koelkast. Daarna kan de boter zuur worden en kan ze ook donker verkleuren. Boter in een geopend pakje kan ook geuren opnemen van andere voedingsmiddelen in de koelkast: dat is minder smakelijk. Een ongeopend pakje boter kun je tot wel twee maanden na de THT-datum bewaren. Wil je een geopend pakje boter langer dan een maand bewaren, wikkel het dan in vershoudfolie, doe het in een diepvrieszakje en vries de boter in: zo blijft ze nog twee maanden goed.”
Gezouten versus ongezouten
“Raar maar waar: gezouten boter kun je langer houden dan ongezouten boter. Dat komt doordat zout een bewaarmiddel is. In de koelkast kan een pakje gezouten boter tot een maand langer goed blijven dan ongezouten boter (drie maanden in totaal, dus).”
Hoe weet je wanneer boter bedorven is?
“Boter die slecht geworden is, krijgt een scherpe, onaangename geur. Dat noemen we ‘ranzig’. Let ook op de kleur: bedorven boter kleurt donkergeel. En twijfel je nog steeds, proef dan een keer: boter die bitter of zuur smaakt, moet je weggooien.”
5 tips om boter niet te laten bederven
1 Maak kruidenboter
Laat de boter zacht worden en meng ze met verse kruiden of andere smaakmakers. Maak er een rolletje van, verpak het in boterpapier en vershoudfolie en vries het in. Of maak er boterpralines van in een vormpje, vries dat in en bewaar de ontvormde botertjes in een bakje in de diepvriezer tot gebruik. Lekker op je biefstuk of op een stukje vers stokbrood.
2 Bak een cake
Bij een klassieke vier-vierdencake bestaat één vierde van het totale beslag uit boter: ideaal om meteen een heel pakje weg te werken, dus. Uiteraard kun je naar hartelust variëren met het soort cake. Ook koekjes bestaan meestal voor een groot deel uit boter.
3 Maak geklaarde boter
Geklaarde boter is boter waar de melkbestanddelen (dat zijn de witte puntjes die in gesmolten boter drijven) uit zijn gehaald. Dit product heeft een veel langere houdbaarheid, zelfs buiten de koelkast. Geklaarde boter kun je makkelijk zelf maken: smelt de boter op een laag vuurtje. Er komt een laagje schuim bovenop de gesmolten boter. Schep dit met een lepel voorzichtig weg en giet vervolgens de gesmolten boter door een fijne zeef in een glazen bokaal zodat ook de laatste witte stukjes achterblijven.
Geklaarde boter kun je gebruiken voor bakken en braden: doordat je de witte vlokjes of melkbestanddelen eruit hebt gehaald, zal de geklaarde boter bij verhitten op hoge temperatuur minder snel verbranden dan gewone boter. Het is als bakken in olie, maar dan met de lekkere smaak van boter.
4 Gebruik ze in een botersausje
Er zijn een heleboel sausjes waar boter de basis voor vormt. Denk bijvoorbeeld aan deze klassiekers.
5 Serveer eens een butterboard
Na de aperoplank en het dessertbord zijn butterboards een nieuwe trend: je smeert een laagje boter op een serveerplank en werkt af met allerlei lekkere toppings. Serveer met stokbrood als hapje op je volgende feestje.
Ook een vraag voor Sofie? Stuur ze naar lekker@libelle.be en wie weet zie je ze binnenkort hier of in Libelle beantwoord.