Kun je kaneelrolletjes ook maken met deeg zonder gist?
Wij worden helemaal happy als we denken aan kaneelrolletjes. Superlekker en niet moeilijk te maken. Maar een gistdeeg gebruiken schrikt soms wel een beetje af. Kan het ook zonder gist? Culiredactrice Sofie zocht het uit.
Lezeres Linsy: “Ik hou van cinnamon rolls of kaneelrolletjes, maar de meeste recepten die ik vind zijn met gist. Kun je dat ook maken zonder gist?”
Culiredactrice Sofie: “Kaneelrolletjes zijn een echte trend. Je vindt ze tegenwoordig in veel koffiebars en broodjeszaken op de kaart en echt, als je ze nog niet geproefd hebt, moet je dat zeker eens doen! Oorspronkelijk komen de zachte, zoete broodjes uit ScandinaviΓ« en via een omweg langs de States zijn ze nu ook bij ons terechtgekomen. Je hoeft trouwens je huis niet uit om ze te proeven: kaneelrolletjes zijn ook makkelijk zelf te maken.
Echte Zweedse kanelbullar of kaneelbroodjes zijn gistbroodjes: het is geen koek, maar brood en wordt met een rijk en zoet gistdeeg gemaakt. Vaak komt er ook nog een lekkere topping bovenop. Er bestaan ook wel recepten zonder gist, maar die zullen nooit zo zacht en luchtig worden als de Γ©chte kaneelbroodjes.”
Waarom zonder gist?
“We weten niet waarom je liever geen gist gebruikt. Is dat om gezondheidsredenen (een allergie of intolerantie, bijvoorbeeld) dan gebruik je natuurlijk een alternatief zonder gist. Dat kan dan bijvoorbeeld bladerdeeg zijn. Je kaneelrolletje zal wel eerder krokant worden dan zacht.
Gaat het je om de bereidingstijd of ben je niet zo vertrouwd met het werken met gist, dan kun je eventueel kant-en-klaar pizzadeeg of croissantdeeg gebruiken. Dat bevat ook gist, maar hoef je niet meer lang te laten rijzen.”
Bak zelf kaneelbroodjes zonder gist…
Of mΓ©t gist
Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be en wie weet wordt jouw vraag binnenkort hier of in Libelle beantwoord.