TGT en THT: wat is het verschil en wat betekent het?
Sta jij ook vaak te twijfelen voor je koelkast of dat product nu slecht is of niet? Zou je het nog opeten of niet? En wat bedoelen ze nu eigenlijk met TGT en THT? We leggen het je graag uit!
Niet te snel weggooien
Uit een recent onderzoek van Lidl blijkt dat 20% van de Belgen probeert te besparen op de winkelkar, wat met de huidige inflatie zeker niet verwonderlijk is. Helaas brengt datzelfde onderzoek ook aan het licht dat er toch nog heel wat voedsel (en dus ook geld) wordt verspild. Zo kent maar liefst 74% van de Belgen het verschil niet tussen TGT en THT niet, waardoor ze te snel voedsel weggooien. Misinterpretatie ervan leidt dan ook tot een foutief inschatten van de houdbaarheidsdatum en zorgt voor voedselverspilling.
TGT & THT: wat is het verschil?
1. TGT = te gebruiken tot
- Deze producten kun je maar kort bewaren, want ze bederven snel. Je moet ze meteen weggooien als de datum verstreken is.
- Na die datum groeien er bacteriën in het product. Die zul je met het blote oog niet zien, maar je zult er wel ziek van worden als je het nog opeet.
- Voorbeelden van TGT-producten zijn vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen.
- Bij elk TGT-product hoort een bewaarinstructie te zitten. Je moet ze dan ook zo snel mogelijk in de koelkast bewaren. Als de datum verlopen is, mag een winkel dat product niet meer verkopen. De TGT-datum kun je wel verlengen door het product meteen na aankoop in te vriezen.
2. THT = ten minste houdbaar tot
Producten met THT op de verpakking mogen na houdbaarheidsdatum wel nog opgegeten worden. Die producten bederven niet snel, maar er kan wel een verandering zijn in kleur, smaak en geur. Je hebt THT-producten die:
- niet gekoeld bewaard moeten worden, zoals koffie, snoep of frisdrank.
- wel gekoeld bewaard moeten worden. Denk aan eieren, yoghurt en kaas.
Pictogram brengt duidelijkheid
Omdat er zoveel mensen het verschil tussen die twee niet kennen, lanceerde Too Good To Go, samen met 14 voedselproducten en winkels, vorig jaar een pictogram dat verspilling van producten met een ‘THT’-datum moet tegengaan.
Het maakt duidelijk dat het product vaak nog goed is na het verstrijken van de datum. Wil je zeker zijn? Beoordeel dan eerst zelf het product door te kijken, ruiken en proeven. Zijn de smaak, geur en textuur zoals ze moeten zijn? Dan is het nog perfect veilig om te consumeren.
Wil je niets verspillen in de keuken?
- Restjes pasta? Zó worden ze de ster in een ander gerecht!
- Koken met restjes: tips en recepten om zelf uit te proberen
- 10x doen met restjes brood
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!