Ken jij deze trendy én gezonde lekkernijen al?
Quinoa, boerenkool of chiazaad: heel gezond en intussen ook heel gekend. Het waren echte trends op vlak van gezonde voeding in 2016. Maar ondertussen leven we in 2017, dus duiken er alweer nieuwe trends op. Proefde je deze superfoods al?
Jackfruit of katahar
Wie ooit naar Zuidoost-Azië reisde, kon er niet omheen: jackfruit. Een populaire vrucht – familie van de vijg – die eruitziet als een soort gigantische paardenkastanje. De rijpe schil stinkt zo erg naar rotte ajuin dat het op veel plekken in de wereld verboden is om rijpe jackvruchten in huis te halen. Het vruchtvlees is gelukkig wel lekker en smaakt naar een mengeling van banaan, meloen, appel en mango.
Waarom gezond?
Jackfruit is ideaal voor mensen met een te hoge bloeddruk omdat het veel kalium bevat. Kalium helpt onze bloeddruk te regelen. De vrucht bevat veel vezels, zo’n 3,6 gram pure vezels per 100 gram. Dit helpt bij een goede spijsvertering. Verder zit jackfruit ook vol vitamines, magnesium en ijzer.
Amarant
Deze zaadjes, afkomstig van de amarantplant, kun je vergelijken met quinoa. Beiden waren belangrijk voedsel voor de Inca’s en Azteken. Je kunt er brood van maken, maar amarant is ook een uitstekende vervanger van rijst. Wanneer je de zaadjes poft, krijg je minipopcorn. Amarant is ook lekker om pap van te maken.
Waarom gezond?
Vergeleken met tarwe bevat amarant vijf keer zoveel ijzer en vergeleken met melk bevat het twee keer zoveel calcium. Amarant is ook rijk aan eiwitten, vitamine B en E, fosfor en zink. Pluspunt: amarant is van nature glutenvrij.
Spigariello
Spigariello is een sierlijke variant van broccoli. Het heeft lange en gekartelde bladeren die zoet smaken, losse broccoliknoppen en grote, witte, sappige eetbare bloemen. Spigariello wordt ook weleens bladbrocolli of broccoletto genoemd en valt onder de categorie ‘vergeten groenten’. De groente duikt vooral op in Italië, maar kun je gerust ook in België planten.
Waarom gezond?
Spigariello heeft alles wat een gewone broccoli zo gezond maakt: antioxidanten, vitamines, ijzer, werkt uitstekend tegen slechte cholesterol en bevat sulforafaan dat helpt om de cellen goed te laten functioneren.
Ube
Een soort groente uit de Filipijnen die qua smaak en structuur een beetje lijkt op zoete aardappel en net zo gezond en voedzaam is. Het leuke aan ube is zijn natuurlijke paarse kleur. Chefs gebruiken het zoete paarse poeder al langere tijd als kleurstof in desserts, maar nu zien we het product ook steeds vaker in originele vorm. Volgens kenners ligt de smaak van ube ergens tussen hazelnoot, chocolade en vanille in.
Waarom gezond?
Ube zit vol antioxidanten, is goed voor hart en vaten en is laag in calorieën. Een klein bordje ube voorziet in 1/4 van je dagelijkse behoefte vitamine A en C.
Wakame
Wakame is een soort zeewier, een van de belangrijkste ingrediënten uit de Japanse en Chinese keuken. Zeewier wordt er beschouwd als een delicatesse. Het is ook een uitstekend vegetarisch alternatief, want het bevat omega-3 vetzuren. Eén van de milieubewustere keuzes van deze lijst, want deze groente groeit ook relatief dichtbij aan de Atlantische kust van Normandië en Bretagne. Met zijn mooie groene kleur en uitgesproken smaak is wakame heerlijk in soepen en salades, of rauw.
Waarom gezond?
Onderzoekers in Japan hebben een stof gevonden in wakame dat schijnt te helpen tegen obesitas. Omdat het veel mineralen en nutriënten afgeeft, is het een uitstekende aanvulling op ons dieet. Bovendien geeft zeewier je een lang verzadigd gevoel en helpt het tegen darmklachten.