Karolien Olaerts kleur op tafel
© Lisa Valcke/FoodPhoto

Gemakkelijk gezond met Karolien Olaerts: een voorsmaakje uit haar nieuwe boek

Door De Redactie

Gezond, snel en lekker koken: Karolien Olaerts toont dat het perfect kan. In haar nieuwste boek ‘Kleur op tafel’ serveert ze nog een pak meer gerechten vol groenten, kruiden en smaak. Probeer deze twee recepten alvast.

Recept 1: Spaghetti met broccoli en geitenkaas-pestosaus

Voor 2 personen

Bereidingstijd:  20 minuten

Ingrediënten

  • een grote handvol pijnboompitjes
  • 160 g volkorenspaghetti
  • 1 broccoli
  • 1 ui
  • 1 el olijfolie
  • 1 dikke teen knoflook
  • 150 g zachte geitenkaas (of roomkaas)
  • 1 courgette
  • 2 el spinaziepesto + extra om af te werken
  • een grote handvol rucola
  • 40 g parmezaan
  • zwarte peper en grof zeezout

Recept

  1. Breng water aan de kook in een grote pot (waar uiteindelijk alles in kan). Rooster intussen de pijnboompitjes in een droge pan tot ze goudbruin zijn. Zet opzij.
  2. Kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snij intussen de broccoli in roosjes, verwijder de dikke, taaie schil van de stam en snij deze in dikke schijfjes. Voeg de broccoli bij de spaghetti, zodat deze nog 4 minuten kan meekoken. Schep 3 pollepels van het pastakookvocht op.
  3. Snipper intussen de ui fijn. Giet de spaghetti en broccoli af en spoel ze onder koud stromend water. Laat ze uitlekken.
  4. Zet de kookpot terug op het vuur en verwarm er de olijfolie in. Stoof de ui enkele minuten aan. Pers er de knoflook bij. Schep de geitenkaas bij de ui en voeg 2/3 van het pastakookvocht toe. Roer regelmatig tot de geitenkaas gesmolten is. Kruid naar smaak met versgemalen zwarte peper en grof zeezout.
  5. Draai intussen de courgette in sliertjes met een spiraalsnijder. Roer 2 eetlepels pesto door de saus. Schep de courgette, spaghetti en broccoli door de saus en breng het geheel weer zachtjes aan de kook. Voeg wat extra pastakookvocht toe als het te droog wordt.
  6. Schep de rucola door de spaghetti en serveer. Werk de borden af met de parmezaan, enkele druppels pesto en de geroosterde pijnboompitjes.

Karolien: “Deze snelle pasta zet je in een handomdraai op tafel. Een heerlijk gerecht rijk aan groenten, waarvoor je toch nog de energie vindt tijdens een drukke werkweek. De zachte geitenkaassmaak overheerst absoluut niet, maar als je toch wat terughoudend bent, kun je gerust roomkaas gebruiken.”

Karolien tipt: “Voor wat extra eiwitten kun je snippers (gerookte) zalm toevoegen aan dit gerecht”

Recept 2: Puntpaprika met ricotta en broccoli

Voor 2 personen

Bereidingstijd:  20 minuten + 25 minuten in de oven

Ingrediënten

  • een grote handvol pijnboompitten
  • 4 lente-uitjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 broccoli
  • 1 teen knoflook
  • 8 halfzongedroogde tomaatjes
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 250 g ricotta (lactosevrij indien gewenst)
  • 1 kl gedroogd basilicum
  • het sap van ½ citroen
  • zwarte peper en grof zeezout
  • Voor erbij: een groene salade en/of geroosterde aardappelen

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtstand). Rooster de pijnboompitten in een droge pan (neem een voldoende groot exemplaar, zodat de broccoli er ook in past). Laat ze goudbruin kleuren en zet opzij.
  2. Snij de lente-ui in dunne ringetjes en hou het groen opzij. Verwarm de olijfolie in de pan en roerbak het wit van de lente-ui op een laag vuur.
  3. Snij intussen de broccoli in roosjes. Snij de taaie schil van de stam en hak hem in grote stukken. Hou enkele roosjes opzij. Maal de rest van de roosjes en de stam grof in een minifoodprocessor. Hak de achtergehouden roosjes grof met een mes, om wat extra textuur te creëren. Stort alle broccoli in de pan, pers er de knoflook bij en kruid met voldoende versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Laat enkele minuten bakken.
  4. Hak de halfzongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Halveer de paprika’s in de lengte. Verwijder de zaadlijsten, maar laat de steeltjes zitten. Leg ze in een ovenschaal.
  5. Zet het vuur onder de pan uit. Voeg de ricotta, het groen van de lente-ui, de halfzongedroogde tomaten, de pijnboompitten, het gedroogde basilicum en het citroensap bij de broccoli en schep om. (Je hoeft dit niet te vermengen tot een homogeen mengsel, het resultaat is net interessanter als de ingrediënten wat ongelijkmatig verdeeld zijn.)
  6. Schep de vulling in de paprika’s en plaats 25 minuten in de oven.

Karolien tipt: “Je kunt de vulling vooraf bereiden. Roer er 1 à 2 eetlepels water door alvorens je ze in de paprika’s schept en het gerecht in de oven plaatst.”

Karolien legt uit: “Ricotta is een van nature magere kaas, rijk aan eiwitten en arm aan verzadigd vet. Hij wordt verkeerdelijk weleens verward met mascarpone, een roomkaas die meer dan drie keer zoveel vet bevat.”

Karolien:  “Een zonnige, zomerse ovenschotel, die goed staat op zowel een doordeweekse avond als tijdens een dinertje”

Ontdek het boek

Kleur op tafel, door Karolien Olaerts, Styling: Suzan Teirlinck • Beeld: Foodphoto/Lisa Valcke €29,99, Uitgeverij Horizon

Lees nog meer over Karolien Olaerts

Karolien Olaerts serveert niet enkel lekkere gezond gerechtjes voor het hele gezin, ze geeft elke maand in Libelle Lekker antwoord op al jouw kookvragen, mét praktische tips en wetenschappelijk onderbouwd voedingsadvies.

Meer lekkere groenterecepten van Karolien Olaerts

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."