Koekjes versieren: zo maak je deze schattige sneeuwman

Of het nu is om zelf van te snoepen, of om cadeau te geven: koekjes bakken is altijd een goed idee. En het is nΓ³g leuker om ze te versieren met glazuur!Β Redactrice Lynn toont je in bovenstaande video hoe je zelf een schattige sneeuwman maakt Γ©nΒ deelt hieronder haar ultieme koekjes- en glazuurrecept.Β 

Koekjes versieren: hier moet je op letten

Voor je enthousiast aan de slag gaat, hou je best rekening met onderstaande zaken:

  • Het glazuur dat gebruikt wordt, is royal icing. Dit glazuur moetΒ uitharden en dat duurt minimaal 6 uur, maar voor de zekerheid laat je je koekjes best een nachtje rusten voor je ze inpakt.
  • Bewaar je gedecoreerde koekjes op een droge, koele plaats. Zet ze niet in de koelkast, want door het vocht kan het glazuur niet hard worden en worden de koekjes slap.
  • Zorg dat de koekjes volledig zijn afgekoeld voor je ze decoreert, anders smelt je glazuur.

Het recept voor de koekjes en het glazuur

Koekjes (ongeveer 30 stuks)

IngrediΓ«nten:

  • 1 ei
  • 400 gram bloem
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 150 gram fijne suiker
  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiding:

  1. Meng de boter en suiker tot een romige massa. Voeg vervolgens het ei toe en geleidelijk aan de bloem, en kneed tot je een stevig koekjesdeeg hebt.
  2. Wikkel je deegbal in plastic folie of doe in een bewaardoosje, en laat een uurtje rusten in de koelkast. Na het rusten laat je je deeg terug op kamertemperatuur komen.
  3. Verwarm de oven voor op 180Β° Celcius en bekleed een bakblik met bakpapier.
  4. Bestrooi je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot ongeveer een halve cm dik.
  5. Steek je vormpje uit het deeg en leg deze figuurtjes op de bakplaat.
  6. Bak de koekjes 12 Γ  13 minuten*.Β De koekjes kunnen nog zacht aanvoelen als je ze uit de oven haalt, maar eens ze zijn afgekoeld zijn ze hard.

* De baktijd kan per oven verschillen. Hou je koekjes dus steeds goed in de gaten. Zodra het randje lichtbruin begint te worden, mogen ze er zeker uit.

Glazuur (royal icing)

IngrediΓ«nten:

  • 400 gram poedersuiker
  • 2 rauwe eiwitten (als je liever geen rauwe eiwitten gebruikt, kun je dit vervangen door eiwitpoeder)
  • Kleurstof naar keuze (kies bij voorkeur voor gelkleurstoffen: deze zijn erg geconcentreerd waardoor je er maar weinig van nodig hebt)

Bereiding:

  1. Doe de poedersuiker en de eiwitten in een kom en meng tot je een witte, vloeibare massa hebt.
  2. Voeg de kleurstof toe en meng goed.
  3. Je kunt met de consistentie van je glazuur spelen: om het dikker te maken, voeg je poedersuiker toe en om het vloeibaarder te maken doe je er water of citroensap bij. Let op, voeg niet te veel vocht in een keer toe. Dit doe je best met een theelepeltje en voeg indien nodig meer toe.

Kom naar de Libelle Winterfair!

Redactrice Lynn toont je dagelijks op de Libelle Winterfair hoe je verschillende kerstkoekjes maakt. Kom dus zeker eens een kijkje nemen! De Winterfair loopt nog tot en met zondag 24 november. Tickets bestel je extra voordelig via deze link.

Wist je trouwens dat redactrice Lynn ook koekjes en cupcakes verkoopt voor het goede doel? Met haar project ‘Rescue Cookies’ steunt ze dierenasielen in BelgiΓ« en Nederland. Lees er meer over op Instagram of Facebook.Β 

Meer koekjesrecepten:

Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."