Koken uit de voorraadkast: wat heb je best altijd in huis?
13 aug 2024
Wat heb je best altijd in je voorraadkast of diepvriezer? En hoe lang kun je 't bewaren? We zetten het even voor je op een rijtje.
Wat heb je best altijd in je voorraadkast of diepvriezer? En hoe lang kun je het bewaren? We zetten het even voor je op een rijtje.
1. In de voorraadkast
- Pasta, rijst, couscous, tarwegraantjes… Ze zijn niet duur en je tovert er snel iets lekkers mee op tafel. Een snelle pasta of een lekkere risotto, bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel: deze producten blijven extra lang goed. Volkorenpasta en -rijst bewaren iets minder lang dan de gewone witte varianten, maar hebben toch een levensduur van enkele maanden. Bewaar ze stofvrij en als de verpakking geopend is, in een zakje of een voorraadpot.
- Bloem, suiker en zout: onmisbaar in de keuken. Bewaar ze in elk geval vochtvrij, zodat ze niet beginnen klonteren. Suiker en zout zijn bijna onbeperkt houdbaar, witte bloem ongeveer een jaar en volkorenmeel zo’n vier maanden (tenzij de verpakking anders vermeldt, natuurlijk).
- Olie en azijn: smaakmakers die erg lang houdbaar zijn. Je bewaart ze best op een koele donkere plek, liever in de kast dan op het aanrecht. Olie blijft ongeveer twee jaar goed, gewone azijn onbeperkt en gearomatiseerde azijnen (bijvoorbeeld frambozenazijn) zolang als op het etiket vermeld staat.
- Gedroogde kruiden en specerijen: echt slecht worden ze niet, maar omwille van het aroma dat aan kracht verliest, kun je ze beter binnen de vier jaar gebruiken.
- Bouillonblokjes: zolang ze niet vochtig geworden zijn, kun je ze onbeperkt bewaren. De kwaliteit ervan kan wel achteruit gaan, dus hou ze niet eeuwig bij. Binnen de drie jaar gebruiken is het beste.
- Conserven: wat wij altijd in huis hebben, zijn tomaten uit blik en tomatenpuree. Je kunt ze in allerlei gerechten gebruiken: om snel een soep op tafel te toveren, als basis voor een lekkere saus… Ook witte bonen, linzen of andere peulvruchten in blik kunnen je veel tijd besparen, bovendien zijn ze voorgekookt, dus weken en urenlang koken hoeft niet meer. Ook kappertjes, olijven, gedroogde tomaatjes en ansjovis zijn erg veelzijdig in de keuken en kun je lang bewaren.
- Noten en pijnboompitten: heel lekker om een pasta of salade mee af te werken, maar noten en pijnboompitten bevatten veel vet en kunnen daarom snel ranzig worden. Koop ze daarom niet in té grote hoeveelheden en bewaar ze in een goed afgesloten pot, die je in de kast zet.
- Melk: de melk die je in België koopt, is meestal gesteriliseerd of UHT-behandeld (op ultrahoge temperatuur verwarmd). Melk blijft op die manier meerdere weken of maanden houdbaar. Dat wil zeggen: ongeopende pakken melk, want eens geopend moet je melk in de koelkast bewaren en is ze slechts drie dagen houdbaar. Als je melk in huis hebt, kun je daar bechamelsaus, kaassaus of allerhande desserts mee maken.
2. In de kelder of koele berging
- Knoflook, sjalot en ui: de basis voor zowat elke bereiding. Op een koele, donkere plek kun je ze ongeveer twee maanden bewaren.
- Aardappelen: onmisbaar in de Vlaamse keuken. Bewaar ze op een koele, donkere plek zodat er geen scheutjes aan komen, en liefst in een mand of papieren zak die wat kan ademen. Bewaaraardappelen kun je weken tot maanden bewaren, primeuraardappelen eet je best binnen de week op.
- Groenten die lang bewaren zoals pompoen of zoete aardappel, leg je best ook op een koele, donkere plek. Je bewaart ze zoals aardappelen.
- Fruit met een lange houdbaarheidsdatum, zoals appelen en peren, bewaar je ook op een koele, donkere plek. Liever niet in de koelkast, de kelder is ideaal. Ze blijven meerdere weken houdbaar en zo heb je altijd fruit in huis om een appel– of perentaart mee te maken.
3. In de koelkast
- Eieren: snel klaar, goedkoop, iedereen lust het: eieren hebben wij standaard in huis, voor cake, pannenkoeken of tortilla. Bewaar ze in de deur van de koelkast. Hoe lang? Dat verklapt de stempel op het ei. Twijfel je? Leg het ei in koud water: ligt het mooi op z’n kant op de bodem, dan is het vers. Gaat de bolle kant omhoog, dan is het iets minder vers. En ei dat op z’n punt staat, is twee à drie weken oud. En een ei dat drijft, is bedorven en moet je weggooien.
- Spekreepjes: lekker in ovenschotels, door stoemp of in een pasta. Kijk op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum. Waarschijnlijk staat er een TGT-datum op: dat betekent ’te gebruiken tot’. Lees hier meer over het verschil tussen een TGT- en een THT-datum.
- Groenten die lang bewaren, zoals wortelen of pastinaak, kun je meerdere dagen en zelfs meerdere weken bewaren in de groentelade van de koelkast. Vooral wortelen zijn enorm veelzijdig, je kunt er alle kanten mee uit. Bovendien zijn ze niet duur.
4. In de diepvriezer
- Een voorraadje brood is altijd handig om in huis te hebben. Vries het brood volledig in of in porties voorverpakt. Ook restjes oud brood kun je in de diepvriezer bewaren om er later broodpudding mee te maken.
- Kaas en charcuterie kun je invriezen en zo tot drie maanden bewaren. Wat te veel gekocht? Op deze manier hoef je het niet weg te gooien én heb je een voorraadje in huis.
- Scampi’s zijn handig bij onverwacht bezoek: in een handomdraai tover je met een uitje, een blik tomaten, wat olijfolie en een scheutje room iets lekkers op tafel.
- Een voorraadje vlees en vis zit bij ons ook in de diepvriezer. ’s Ochtends leg je het in de koelkast om te ontdooien, en ’s avonds kun je meteen aan de slag zonder eerst nog langs de slager of supermarkt te moeten. Vlees en vis zijn drie maanden houdbaar. Oei, vergeten het vlees te ontdooien? Hier lees je hoe dat nog snel kan.
- Diepvriesgroenten besparen tijd én geld: ze zijn goedkoop, je hebt minder afval en vaak zijn de groenten ook al gesneden. Bovendien bevatten diepvriesgroenten soms meer vitamines dan ‘verse’ groenten die al enkele dagen in de supermarkt liggen. Verwerk ze in ovenschotels, soep of een lekkere groenteomelet. Tijd genoeg om alles te proberen, want ze blijven maanden goed.
De houdbaarheidsdatum
Producenten van levensmiddelen zijn verplicht een houdbaarheidsdatum op hun producten te vermelden. Maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat een product waarvan de datum overschreden is, meteen de vuilnisbak in moet. Alles hangt af van hoe die houdbaarheidsdatum precies vermeld is:
Wat is nu eigenlijk het verschil tussen TGT en THT? Dat lees je hier!
Deze lekkere gerechtjes maak je uit de voorraadkast
Meer lekkere gerechten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!