Koude sausjes om zelf te maken: onze aanraders
Bij je barbecue, je koude schotel of gewoon bij alles wat je lekker vindt: deze koude sausjes maak jij voortaan lekker zelf.
Mayonaise & co.
DΓ© topper die waarschijnlijk bij geen enkel Belgisch gezin ontbreekt in de koelkast. En eens zo lekker als hij zelfgemaakt is. Dat is trouwens helemaal niet moeilijk. Kijk maar naar deze video.
Mayonaise is bovendien een prima basis om nog meer koude sausjes mee te maken, zoals deze:
Ketchup
Ja, ook deze kinderfavoriet kun je zelf maken! De bereiding zelf gebeurt op het vuur, maar het sausje eet je koud.
Net als mayonaise kun je ketchup gebruiken in allerhande andere sausjes. De cocktailsaus van hierboven, bijvoorbeeld, of zelfgemaakte barbecuesaus.
Vinaigrette en dressing
Liever een simpele vinaigrette op je slaatje? Ook die maak je in een handomdraai. Tip: doe alle ingrediΓ«nten in een leeg bokaaltje, draai het deksel erop en schud. Je vinaigrette is klaar in géén tijd. Dressings zijn even snel kaar, en zijn meestal iets dikker dan een klassieke vinaigrette. Daardoor blijven ze beter ‘plakken’ aan je slaatje.
Koude sausjes met yoghurt als basis
Lekker fris op warme zomerdagen: tzatziki! Maar ook andere dressings op basis van yoghurt zorgen voor een frisse toets.
Pesto, please!
Wist je dat je pesto eigenlijk nooit warm maakt, maar beter koud eet? Anders kan hij z’n frisse groene kleur verliezen. Lekker door een pastasalade, op een broodje of bij je tomaat-mozzarella. Pesto wordt traditioneel gemaakt van basilicum, maar het kan ook met ander groen: rucola, peterselie, daslook … Rode pesto wordt dan weer van zongedroogde tomaatjes gemaakt.