Kurkuma: niet enkel heilzaam in de keuken
Van keuken- naar kankermedicijn
Naast een specerij is het kurkumaplantje ook een bewezen geneesmiddel. Het bezit vooral ontstekingswerende, hart- en leverbeschermende en anti-infectieuze eigenschappen.
Volgens kanker.be toonden twee recente studies zelfs aan dat kurkuma een positief effect had op de levenskwaliteit van patiΓ«nten met verschillende types kanker die radio- en/of chemotherapie ondergingen.
Kleurstof E100
Kurkuma dient ook voor het kleuren van stoffen voor kleding, printerinkt of als kleurstof voor voedsel zoals mosterd, piccalilly en kaas. Wanneer kurkuma als toevoeging is gebruikt wordt de code E100 vermeld op de verpakking. Mooi geel kleurtje? De kans is groot dat kurkuma is gebruikt en dat kan helemaal geen kwaad!
Belangrijke smaakmaker
Kurkuma is een vast onderdeel van kerrie, een mix van verschillende kruiden gebruikt voor de alom gekende Indische curry’s. Maar je kunt ‘m uiteraard ook apart gebruiken. De milde smaak doet aan gember of mosterd denken en geven je gerechten extra pit. Strooi een beetje van het kruid over gekookte bloemkool: heerlijk!
Maar ook deze receptjes met kurkuma zijn een absolute aanrader!
Bron: kanker.be, kruidenthuis.nl. Beeld: Getty Images
Deze artikels vind je vast ook wel interessant om lezen:
- Bevroren voedsel snel ontdooien doe je zo!
- Wordt deze dip nog hipper dan hummus?
- Aha! Daarom voelen je tanden raar aan als je spinazie eet
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van al onze nieuwtjes!