De leukste bakvormen om mee aan de slag te gaan
Hoe je het mooiste gebak en de lekkerste taarten op tafel tovert? Met goede recepten en de beste bakvormen natuurlijk! Met de recepten van Libelle Lekker zit je sowieso al goed. En met onze favoriete bakvormen krijg je ze allemaal nog eens goed in vorm!
Welk materiaal kies je voor de bakvorm?
Bakvormen bestaan in allerlei materialen, maar wanneer kies je voor welke bakvorm?
- Aluminium, rvs- en anti-aanbakvormen zijn veruit de populairste. En dat is geheel terecht. Ze zijn handig in gebruik, geleiden goed en bestaan in werkelijke alle vormen.
- Weet wel dat de zwarte vormen iets meer hitte opnemen door hun kleur, waardoor het gebak donkerder zal bakken en de randen sneller garen. Wil je dat niet? Zet je oven dan 10 graden lager.
- Siliconen bakvormen zijn ook absolute aanraders. Zet de vorm wel eerst op een bakplaat of al in de oven vooraleer je ze vult, anders wordt verplaatsen moeilijk.
- In tegenstelling tot bij aluminium en anti-aanbakvormen wordt de hitte hier langzaam geleid, waardoor je een zachter gebak krijgt zonder stevige rand. Ideaal dus voor bijvoorbeeld biscuits, muffins of brownies.
Afhankelijk van de gebruikte bakvorm zal eenzelfde cakebeslag dus anders uit de oven komen: bij een siliconen vorm krijg je de zachtste cake zonder uitgesproken krokante randen, bij aluminium & rvs-bakvormen kleurt de rand lichtjes maar blijft het egaal, en bij zwarte bakvormen ontstaat er een heel duidelijke korst.
- Aardewerken bakvormen zijn ideaal wanneer je iets lang warm wilt houden, zoals bij een clafoutis of quiche, of wanneer je geen onderdeeg hebt zoals bij een crumble.
- Iets wat je de laatste tijd veel ziet opduiken, zijn geperforeerde bakvormen. En ze groeien al snel uit tot een must have. De gaatjes zorgen ervoor dat vocht snel kan verdampen en het gebak sneller en gelijkmatiger gaart.
- Ideaal wanneer je een taartbodem eerst moet blindbakken zoals bij zanddeeg voor tartelettes of bladerdeeg bij een quiche.
- Je hebt ook glazen bakvormen, maar die zijn heel gevoelig voor temperatuurschommelingen. Als je zo’n vorm uit de oven haalt en op een koud aanrecht zet, kan ‘ie springen. Of wanneer je de vorm te snel in het afwaswater legt. Daarmee gebruiken wij die liever niet.
Goed in vorm
Tulbandvorm 24cm
Zonnebloem in rvs
Madeleinevorm in rvs
Hoge springvorm
Tulbandvorm 22cm
Minitulbandvorm
Cakevorm 25cm
Ronde bakvorm met verwisselbare bodem
Verstelbare stronkvorm
Ronde springvorm
Geperforeerde quichevorm
Geperforeerde tartelettevorm
Rechthoekige vorm met losse bodem
Vierkante bakvorm in email
Aardewerk bakvorm
Vul die vormen maar!
Meer lezen?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!