Zelf tijmsiroop maken: zo doe je dat!
Tijm is een sterk aromatisch kruid perfect voor een smaakvolle keuken. Maar wist je dat dit plantje ook helend werkt? Als je tijm hebt staan, kun je zelf tijmsiroop maken. Het is niet moeilijk en kinderen zijn er dol op!
Tijmsiroop helpt uitstekend bij een geΓ―rriteerde keel of bij hoest. Het ontsmet de keel en heeft een antibacteriΓ«le werking. Groot pluspunt: je kunt er ook gewoon heerlijke limonade van maken of gebruiken in een originele cocktail!
Wat heb je nodig?
- 1 flinke bos tijm (30 – 40 g)
- 500 ml water
- 400 g suiker
Zelf tijmsiroop maken
- Was de tijm en breng de takjes tijm met het water in een pannetje aan de kook.
- Laat het geheel ongeveer tien minuten op een zacht vuurtje koken en zet het vuur vervolgens uit.
- Laat de tijm een nachtje trekken in de pan.
- Zeef de volgende dag het vocht.
- Doe het tijmwater met de suiker in een pannetje en breng het opnieuw aan de kook.
- Laat alles nog ongeveer 5 minuten koken.
Steriliseer een flesje met een inhoud van ongeveer een halve liter: kook het flesje uit in een pan of spoel het goed om met kokend water. Vul de fles met de siroop, sluit luchtdicht af en bewaar het op een koele en donkere plek.
De siroop blijft een paar weken goed!
Smakelijk!
Bron: ‘De rijke wereld van kloosterkruiden’, een boek van Tini Brugge & Vanessa van Koppen.
Ga aan de slag met nog meer natuurmiddeltjes:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!