10 tips om minder te verspillen in de keuken
Vraag jij je soms ook af hoe je die afvalberg in de keuken kunt verkleinen? Met deze 10 tips wordt het een fluitje van een cent! De extra surplus? Je bespaart je portefeuille hartzeer.
Volgens een studie uit 2018 gaat er in Europa gemiddeld 95 tot 115 kilo voedsel per persoon verloren. We kunnen dus zeker nog een tandje bijsteken: 10 tips!
1. Organisatie is alles
Te veel gekookt? Zet je restjes in een doorzichtige pot in de koelkast. Zo zie je ze meteen staan en zal je ze sneller gebruiken. Verder is het een goed idee om één keer per week een restjesdag in te voeren. Handige tip: zorg dat je voorraadkast goed gevuld is met lang houdbare producten zoals rijst, pasta, bonen in blik… Daarmee maak je met de overschotjes een volwaardige maaltijd.
2. Vermijd dat er te veel afval in de groenbak belandt
We hebben de gewoonte om een groot deel van onze groente gewoon weg te gooien. Zo gebruiken we bij broccoli vaak alleen de roosjes, terwijl ook de stronk perfect eetbaar is. Meer nog: die is zelfs gezonder! Schil de steel en snij ‘m in kleine stukjes: ideaal in soep of puree. Ook lekker: pesto van radijsjesloof of chips van aardappelschillen.
3. Gooi overrijp fruit niet meteen weg
Bruine bananen gooien we vaak zo de vuilnisemmer in. Niet doen, maar haal gewoon de mixer boven of bak er bananenbrood mee. Rijp fruit geeft lekker veel smaak aan je smoothies. En met geblutste aardbeien kun je nog heerlijke confituur maken!
4. SOS grote groenten
Een hele week hetzelfde eten, dat gaat snel vervelen. Zo pak je het aan:
- Lang leve de diepvries! Vries meteen de helft van de groente rauw in. Of nog beter: maak er je favoriete gerecht mee klaar en vries het dan in. Dat bespaart je de volgende keer kooktijd én afwas!
- Wil je een halve bloemkool kopen? Ga dan naar een groenteboer in de buurt, die zal met plezier de kool in tweeën snijden.
5. Wat met oud brood?
Nog zo’n klassieker: die laatste, harde sneetjes brood. Croque-monsieurs zijn een handige en lekkere oplossing, maar er zijn ook andere alternatieven. Wat dacht je van een heerlijk ontbijt met wentelteefjes, croutons voor in de soep of een lekkere panzanella?
6. Voorkomen is beter dan vermijden
Hou je groenten en fruit langer vers! Snij bijvoorbeeld meteen het loof van verse wortels af, dan worden ze minder snel slap. En wist je dat je appels liever niet te dicht bij andere groenten en fruit bewaart? Appels geven ethyleen af, een natuurlijk rijpingshormoon waar vooral koolsoorten, komkommers, broccoli, aubergines en champignons gevoelig aan zijn.
7. Heeft het zin om kookwater te bewaren?
We gieten het bijna allemaal weg zonder erbij na te denken. Zonde, want het water waar je groenten of vis in kookt, zit bomvol vitaminen én smaak. Gebruik het de volgende dag gewoon als overheerlijke en gezonde bouillon voor een lekkere soep.
8. Ga voor minder verpakking
We staan er vaak niet bij stil, maar verpakking zorgt voor een gigantische afvalberg. Koop daarom bij voorkeur losse producten: die zijn niet alleen goedkoper, maar ook een pak beter voor het milieu. Ook plastic zakjes laat je beter links liggen. Ze worden gemiddeld zo’n 20 minuten gebruikt en het duurt maar liefst 400 jaar vooraleer ze afgebroken zijn.
9. Je rol als consument
Door voedsel op vorm, grootte en kleur te sorteren wordt enorm veel verspild tijdens het distributieproces. Verschillende supermarkten willen daar nu iets aan doen door ook minder perfecte groenten aan te bieden. Door die te kopen, voorkom je dat ze weggegooid worden.
10. Wat als de houdbaarheidsdatum overschreden is?
Heb je een potje yoghurt in de koelkast staan dat de houdbaarheidsdatum heeft overschreden? Vertrouw dan op je instinct door te ruiken en proeven. Vaak vind je en datum met de aanduiding ’ten minste houdbaar tot’ en veel producten kun je na die datum nog perfect eten.
Bespaar in de keuken, maar ook al tijdens het boodschappen doen!
- Goedkoop en gezond koken doe je zo
- 8 tips om groenten en fruit langer te bewaren.
- 5 manieren om minder geld te geven aan boodschappen
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!