5 dingen die je beter niet doet met asperges
© GettyImages

5 dingen die je beter niet doet met asperges

Met stip onze favoriete lentegroente: asperges! Ze zijn heerlijk veelzijdig, maar wist je dat er ook dingen zijn die je beter niet kunt doen met asperges?

1 Ze niet op de juiste manier bewaren

Asperges drogen snel uit. Bewaar ze daarom in een vochtige keukenhanddoek gedraaid, in de groentelade van de koelkast. Of zet ze zoals een boeket bloemen rechtop in een kommetje met water en zet ze zo in de koelkast. Je bereidt asperges best binnen de drie dagen na aankoop.

2 Witte asperges niet schillen

De schil van witte asperges is taaier en vezeliger dan die van groene asperges. Witte asperges moet je daarom altijd goed schillen. Leg ze plat zodat ze niet breken, gebruik een dunschiller en controleer na het schillen nog eens of je alle draadjes meehebt. Nog handiger is een dubbele dunschiller, die vind je in kookwinkels.
Het schilletje van groene asperges is veel zachter. Die hoef je, als ze niet te dik zijn, niet te schillen. Twijfel je of het niet tóch nodig is? Dan is het vaak al voldoende om alleen het onderste derde van de stengel te schillen.

3 De schillen en uiteinden weggooien

Daar kun je nog een lekker bouillonnetje van maken als basis voor aspergesoep of -risotto. Niet meteen tijd daarvoor? Bewaar de schillen en uiteinden dan in de diepvriezer voor een andere keer. Het zou zonde zijn om al dat lekkers op de composthoop of in de gft-bak te doen belanden – asperges zijn tenslotte best wel prijzig.

4 Je asperges te lang koken

Voor witte asperges 8 à 10 minuten is zeker voldoende. Of laat ze 3 à 4 minuten koken en laat ze vervolgens nog 15 à 20 minuten in de pan met warm water liggen, met het deksel op de pan. De exacte gaartijd is afhankelijk van de dikte van de asperges. En van wat je zelf lekker vindt, natuurlijk. Maar platgekookte asperges verliezen hun smaak. Liever iets korter en meer bite, dan te lang gekookt.

5 De asperges combineren met té uitgesproken smaken

Vooral witte asperges hebben een erg delicate, subtiele smaak. Combineer die liever niet met pikante pepertjes, veel knoflook of rijke tomatensauzen. Ga liever voor wat zalm, een eitje en een botersausje of een lichte vinaigrette.

Asperges schillen en koken: zo doe je dat

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Aan de slag met onze recepten met asperges

Meer weten over asperges?

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."