Oeps: zo veel suiker bevat je pot Nutella
Hmmm, wie zwicht er niet voor een heerlijke portie Nutella? Op je boterham, op je pannenkoek of gewoon met de lepel recht uit de pot: we zijn allemaal schuldig.Β Maar wat zijn nu eigenlijk de ingrediΓ«nten van onze favoriete zoete zonde?
Chocoladeproducent Ferrero was altijd een beetje vaag over de exacte samenstelling van de Nutella-choco. Vorige week werden de ingrediΓ«nten onthuld in een nieuwe campagne. Wat blijkt? Een pot choco bestaat voor 50 % uit suiker, 20 % palmolie, 13 % hazelnoten. De overige percentages zijn nog wat melkpoeder (8,7 %), cacao (7,4 %), 0,48 % vanilline (chemische verbinding) en nog 0,02 % lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).
Vooral het gebruik van palmolie wordt de laatste jaren bekritiseerd. Dit is een verzadigd vet dat de chocopasta een gladde textuur geeft, maar volgens de Hoge Gezondheidsraad is het slecht voor de gezondheid omdat het het risico op hart-en vaatziekten aanzienlijk vergroot. Over de samenstelling van Nutella reageert de kwaliteitsmanager van Ferrero Benelux: ‘We maken een genotsproduct, geen dieetproduct.’
En of we genieten, want wist je al dat er in ons land jaarlijks dertien miljoen potten verkocht worden? Dat zijn 24 potten per minuut. ‘Iedereen moet choco op een verantwoorde manier consumeren. We raden dan ook niet aan om elke ochtend een boterham met choco te eten’, klinkt het nog.
Ben jij toch dol op jouw geliefde boterham met Nutella? De aanbevolen hoeveelheid chocopasta per boterham is 15 gram.Β
Bron: De Standaard
Lees ook:
- Eidooier over? Dit kun je ermee doen
- Wat is nu eigenlijk het verschil tussen granola en muesli?
- Chocolade eten: een boost voor je hersenen?