5x meer praktische schenktips
Weet jij hoe je verschillende soorten wijn juist moet serveren? Wij vertellen je alles wat je moet weten.
- Let op de temperatuur
Een passend flesje gevonden ? Verknal het nu niet door de wijn te warm of te koud te schenken. De stelregel? Witte wijnen schenk je beter iets warmer (nooit onder de 5Β°C of je neemt niks meer waar) terwijl rode exemplaren beter iets kouder op tafel komen (nooit boven de 20Β°C want dan ruik je enkel nog alcohol). Je vindt de rode wijn toch iets te koud? Geen nood, schenk niet te grote hoeveelheden in het glas en je zult merken dat de wijn heel snel de omgevingstemperatuur aanneemt.
- Chambreren?
Het βchambrerenβ of op kamertemperatuur van de wijn brengen is compleet achterhaald. Die term dateert nog uit de periode dat de meeste gezinnen geen centrale verwarming in huis hadden. Vandaag haal je best de fles slechts een tweetal uurtjes op voorhand uit de kelder want in de vaak tΓ© warme huiskamers gaat de wijn snel opwarmen.
- Help, kurk!
Niet zo leuk als je moet vaststellen dat je troetelfles naar kurk ruikt en smaakt. De goot in is de enige boodschap want de wijn is heus niet meer te drinken. Tenzij je een wijnsausje gaat maken die ingekookt moet worden. Weet dat kurkgeur- en smaak verdwijnt bij temperaturen boven de 100Β°C.
- Probleemloos schenken
Ben je niet zo handig? Geen erg,Β een handige gadget is de βdropstopβ, een rond schijfje dat je in de flessenhals steekt en vlekken op het tafellinnen uitsluit.
- Restjes
Een restje de dag nadien nog soldaat maken is geen schande maar weet dat geur en smaak al grotendeels zullen afgevlakt zijn. Restanten zijn wel erg dankbaar in de keuken. Voor de bereiding van een sausje, een (wild)marinade, of waarom niet, een overheerlijke wijnazijn.
Ben jij een wijnliefhebber? Dan is dit [LINK_TEXT id=1] misschien wel iets voor jou.Β