Olijfolie: tegen 2020 een onbetaalbaar luxeproduct?
Wie graag met olijfolieΒ kookt, legtΒ nu best zijnΒ voorraad aan. Door de slechte weersomstandigheden in Spanje, ItaliΓ« en Griekenland en de daardoor schaarseΒ oogst moet je binnenkort wellicht wat dieper in de buidel tasten om het product aan te schaffen.
Wordt koken met olijfolie binnenkort een mondainΒ gebeuren? VolgensΒ verscheidendeΒ chef-koks in Londen zitΒ die kans er goed in. De oorzaak? EenΒ magere oogst,Β veroorzaakt doorΒ het slechte weer in Spanje, ItaliΓ« en Griekenland. Dat brengt ongunstigeΒ gevolgen met zich mee, en niet alleen voor chef-koks. Ook wij gaan meer moeten ophoesten om olijfolie in huis te halen.
Klimaatverandering aan de basis
Heel wat olijvenoogsten in EuropaΒ kreunen onder de gevolgen van de klimaatverandering.Β ItaliΓ« werd getroffen door te hoge en benauwde temperaturen die fruitvliegen en bacteriΓ«n aantrokken. De olijfboeren in Griekenland verloren een kwart van hun olijven ten gevolge van een hittegolf. En ook Spanje, de grootste olijfproducent ter wereld, bleef niet gespaard. In sommige streken was maar liefst 80% van de oogst onbruikbaar door de vele overstromingen.
Consumptie stijgt, productie daalt
Wereldwijd zal de productie van olijven met 8% dalen, terwijl het gebruik ervan alleen maar stijgt. Zo isΒ olijfolie intussen vlotjes overgewaaid tot China, wat de voorraad geen goed doet. Vandaag de dag moeten chef-koks 13% meer op tafel leggen voor 100 liter olijfolie. Hierdoor vliegen de menuprijzen de hoogte in. Veel chef-koks vrezen dan ook dat olijfolie een luxeproduct wordt.Β Of het effectief zo ver zal komen, is moeilijk te voorspellen maar een effect op de prijs heeft de slechteΒ oogst zonder twijfel.
Bron: De Redactie
Lees ook:Β
- Wat je nog niet wist over die heerlijke kop koffie
- Deze groenten van eigen bodem zijn goedkoper
- Misverstand: olijfolie maakt minder dik dan boter