Onze favoriete kookboeken op de Boekenbeurs
Lekkers voor het hele gezin
Gezonde recepten voor het hele gezin, die in de smaak vallen bij klein en groot: dat is de succesformule van de Easy peasy boeken van Claire van den Heuvel en Vera van Haren. Dit nieuwe boek, Easy peasy family, focust op gezinnen met kinderen van lagereschoolleeftijd. Van healthy ontbijtjes over snelle maaltijden tot pannenkoeken en muffins (want ook gezond snoepen mag!): het dagelijkse koken wordt ook voor mama en papa weer boeiend en uitdagend.
Easy peasy family, door Bluebelle. Fontaine Uitgevers, β¬ 24,95.
Bakken van naaldje tot draadje
Dol op bakken? Kookschool Patisserie van MΓ©lanie Dupuis en Anne Cazor vinden wij een heel leuk boek. Met 100 patisserierecepten, uitgelegd in woord en beeld, kom je alvast een tijdje toe. Elk recept wordt stap voor stap uitgelegd, en er wordt dieper in gegaan op de verschillende technieken die je gebruikt. Kortom, het kan gewoon niet mis gaan!
Kookschool Patisserie, door MΓ©lanie Dupuis en Anne Cazor. Kosmos Uitgevers, β¬ 29,99.
Creatief met groenten
Seppe Nobels won dit jaar met zijn restaurant Graanmarkt 13 de titel ‘Beste groenterestaurant van Vlaanderen’, een prijs uitgereikt door Gault & Millau. En nu is er ook een boek, met 68 creatieve recepten waarin groenten centraal staan. Heerlijke recepten om te delen met de rest van het gezin. Wat denk je bijvoorbeeld van pomoen met zoete ui, rode poon en gember of van aardpeer met vijg, linzen, tomaat en rozemarijn? Het proberen waard!
Vegetables that sparkle the conversation, door Seppe Nobels. Uitg. Lannoo, β¬ 34,99.
Lekker eten, tΓ³ch vermageren!
Lekker eten en tΓ³ch vermageren? Dat kan! Lien Willaert bewijst het in haar nieuwe boek Gezond gulzig. Met kleine ingrepen in haar recepten zorgt ze ervoor dat je ongemerkt minder calorieΓ«n en meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Op slinkse wijze, zeg maar. Dit boek is de editie herfst-winter, wij wachten al vol spanning op de lente-zomereditie. In de tussentijd smullen we van shepherd’s pie, konijn met komijn en gratin met wintergroenten en gehakt.
Gezond gulzig, door Lien Willaert. Uitg. Borgerhoff & Lamberigts, β¬ 24,95.
Oven aan en bakken maar
Hou je ervan zelf je brood te bakken? Dan is De smaak van brood, het boek van Frank Deldaele, lesgever aan de Bakkerijschool Ter Groene Poorte, iets voor jou. Behalve prima recepten geeft hij ook de kneepjes van het vak prijs. Voortaan bak jij tijgerbrood, molenaarsbrood en honingbrioche als de beste!
De smaak van brood, door Frank Deldaele. Uitg. Lannoo, β¬ 34,99.
Eet jezelf gezond
Meer en meer hechten we belang aan een gezonde levensstijl, en daar hoort natuurlijk ook gezond eten bij. De Detox Kitchen Bible van Lily Simpson en Rob Hobson speelt daarop in door gezondheidsproblemen aan te pakken via wat je eet. Bovendien zien de recepten er stuk voor stuk superlekker uit, wij willen ze alvast proberen! Bij elk recept staat aangeduid welke stoffen erin zitten die goed voor je zijn, en waar ze precies op inwerken. Achteraan in het boek vind je bovendien een aantal detoxprogramma’s met verwijzing naar de recepten die erin passen. Goede voornemens? Dan is dit jouw boek!
De Detox Kitchen Bible, door Lily Simpson en Rob Hobson. Uitg. Scriptum, β¬ 34,95.
Feel good food
Of het nu lekker alledaags mag zijn of extra feestelijk, altijd kan Nigella Lawson wel een lekker gerechtje uit haar mouw schudden. EΓ©n constante in haar nieuwe boek Simply Nigella: het is allemaal feel good food, eten waar je gelukkig van wordt. Nigella verklapt ook dat ze graag uit een kommetje eet en wijdt er een Β Β Β volledig hoofdstuk aan (denk soepjes, pasta en noedelgerechtjes), net als aan slowcooking: koken om op adem te komen. Kortom, toegankelijke recepten voor elke gelegenheid.
Simply Nigella, door Nigella Lawson. Uitg. Atlas Contact, β¬ 34,99.
Zo maak je groentespaghetti
Groentespaghetti is in, zoveel is zeker. Maar hoe maak je dat dan precies klaar? En wat is er lekker bij? In het boek Spiralize! krijg je 40 veggie recepten voorgeschoteld. Er wordt gewerkt met een spiraalsnijder, maar met een juliennemesje of mandoline lukt het ook.
Spiralize!, door Stephanie Jeffs. Karakter Uitgevers, β¬ 12,50.
Ilse’s favorieten
In dit rijtje mogen we natuurlijk ook het kookboek van onze Ilse D’hooge niet vergeten. In Ilse kookt puur en met passie maakt ze haar favoriete recepten klaar, van ontbijt tot lunch en avondmaal. En omdat Ilse wel houdt van een feestje, ook extra veel inspiratie voor je tuinfeest of buffet. Je kunt het boek bestellen via onze Magstore.
Ilse kookt puur en met passie, door Ilse D’hooge. Uitg. Lannoo, β¬ 24,99.
Ilse signeert ook op de Boekenbeurs. Ontdek hier wanneer precies.
Stoemp Stroganoff & co.
Buiten echt herfstweer? Perfect weer voor stoemp, dus! Inspiratie haal je uit het nieuwe boek van Albert ‘Stoemp’ Verdeyen: Stoemp BXXL. Met recepten geΓ―nspireerd op bekende en minder bekende Brusselaars of plekken en wijken in de stad. Het resultaat is altijd verrassend: wat denk je bijvoorbeeld van stoemp met bloedworst en peer, stoemp ras el hanout of stoemp stroganoff?
Stoemp BXXL, door Albert Verdeyen, uitg. Lannoo, β¬ 24,99.
Toppie, Nopi
De Midden-Oosterse keuken is in, en die van Yotam Ottolenghi zeker! In z’n nieuwe boek Nopi – beslist één van onze favorieten – brengt hij een stuk of honderd nieuwe recepten, samen met Ramael Scully, de chef-kok van Ottolenghi’s restaurant Nopi in Londen. Het boek ziet er met z’n gouden randje extra luxueus uit, en veel van de recepten zijn dat ook. Perfect als cadeautje onder de kerstboom binnenkort, of als cadeautje voor jezelf.
Nopi, door Yotam Ottolenghi en Ramael Scully. Fontaine, β¬ 34,95.
Superfit met Jamie’s super food
Voor zijn nieuwe boek maakte Jamie Oliver niet alleen de gerechten, hij fotografeerde ze ook zelf! Denk bij superfoods niet te ver: Jamie gaat aan de slag met doodgewone ingrediΓ«nten die je motor doen draaien, zoals kip, rode biet of kikkererwten. Van ontbijt tot avondmaal, met deze recepten kom je gezond en energiek de dag door.
Jamie’s super food voor elke dag, Kosmos Uitgevers, β¬ 29,99.