Aha: hier komt de Belgische praline vandaan
Zo’n praline of twee (of drie) bij de koffie: zalig! Maar wist je dat dit klein genot oorspronkelijk te vinden was in de apotheek? Dat moeten wachtrijen geweest zijn. π
Bittere zoete pillen
Kuch kuch, keelpijn? Dat is dan één praline, vier keer per dag na het eten. Oké, dat is misschien te kort door de bocht, maar de Belgische praline vindt wél zijn oorsprong in de wereld van de medicijnen. En nog straffer: de Belgische praline is nog niet eens zo oud als we dachten.
Ene Jean Neuhaus – met de nu wereldberoemde familienaam – uit Brussel vond in 1912 de eerste praline uit. Zijn vader had een apotheek waar hij medicijnen verkocht die hij omhulde met chocolade om ze zo minder bitter te maken. Zoon Jean kreeg het idee om een vulling te maken van room voor in het omhulsel. Een schot in de roos, want al snel werd de apotheek omgevormd tot een grote chocoladesnoepwinkel.
Van apotheek naar chocoladewalhalla
Het chocoladesnoepje werd razend populair en Jean Neuhaus doopte het tot de ‘praline’. Vanwaar de naam? Bronnen zeggen dat hij de bonbon noemde naar een vroegere Franse edelman CΓ©sar de Choiseul, graaf van Plessis-Praslin. Die zou spijsverteringsklachten behandeld hebben met een soort van snoep uit medicijnen, suiker, amandelen en chocolade.
BelgiΓ«: praline-paradijs
Vandaag bestaan er tig soorten pralines, denk maar aan de praline met gezouten spek van Dominique Persoone. De basisvullingen blijven echter nog steeds praliné, ganache, crème au beurre, room en fondant en dat met allerlei variaties van fruit, alcohol of noten. Want aan goede klassiekers raakt men niet!
Hoe worden pralines gemaakt?
Er zijn twee manieren waarop je pralines kunt maken:
- Bij de eerste methode giet je eerst chocolade in de pralinevorm, zodat er een ‘kuipje‘ ontstaat. Die vul je dan op nadat de chocolade hard is, om het vervolgens toe te dekken met een bovenlaag. Deze manier wordt vooral gebruikt bij de meer vloeibare vullingen.
- Bij de tweede methode wordt eerst een platte laag chocolade, van slechts enkele millimeters dik, gemaakt. Nadien wordt de vulling laagje per laagje erop aangebracht en in vorm gesneden. De verschillende vormpjes worden nadien overgoten met chocolade.
Zelf aan de slag:
Op onze website van Libelle LekkerΒ vind je tal van heerlijke chocoladerecepten. Zoals dit haalbare Γ©n heerlijke recept om zelf ijspralines te maken. Zeker het proberen waard!
Mmmeer lekkers met chocolade:
- Chocoladecake met rode wijn
- Chocoladetaart: 20 heerlijke recepten en variaties
- Zelf bakken: 15 overheerlijke koekjes met chocolade
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!