Ovenschotels met zalm: 15 makkelijke recepten
Op zoek naar het neusje van de zalm? Zoek niet verder! In ovenschotels komt die vette vis helemaal tot z’n recht. Laat je inspireren door deze 15 recepten voor de lekkerste ovenschotels met zalm.
De ene zalm is de andere niet
Voor ovenschotels met zalm kun je zowel diepvrieszalm als verse gebruiken. In Vlaanderen worden er doorgaans drie soorten zalm het vaakst verkocht:
- Atlantische zalm is de meest populaire. Deze soort wordt gekweekt in de Atlantische oceaan en omvat bijvoorbeeld de Schotse en Noorse zalm. Het lichtroze visvlees heeft een stevige en iets vettigere textuur.
- Pacifische zalm wordt gevangen in het noorden van de Stille Oceaan. Deze soort heeft een dieporanje kleur en is iets droger van textuur.
- Zalmforel is een kruising tussen zalm en forel, en wordt vaak gekozen voor z’n milde smaak.
Bij aankoop van zalm is het belangrijk om te letten op het keurmerk. Voor Atlantische zalm bestaat er het ASC-label: dat geeft aan dat het verantwoord gekweekte vis is. Voor Pacifische zalm zoek je dan weer naar het MSC-label: dat is het keurmerk voor duurzame wild gevangen vis.
Waarom is zalm zo gezond?
Vette vis zoals zalm is rijk aan omega 3-vetzuren. Dat is een onverzadigd vet dat ons lichaam niet zelf aanmaakt en we dus uit voeding moeten halen. Het wordt dan ook aangeraden om toch minimaal twee keer per week vette vis op het menu te zetten.
Daarnaast bevat zalm ook heel wat eiwitten, vitamine A, D, E en B12, maar ook kalium en jodium. Het is dus een gezonde vis die een waardevolle toevoeging is aan een goed voedingspatroon.
Ovenschotels met zalm
Nog meer lekkers:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!