Overrijp fruit? Met deze recepten maak je er iets lekkers van
Bananen met bruine vlekjes, kiwi’s met een bluts of vier of een vergeten mango. Je kent het wel: je let even niet op, en plots lijkt die fruitschaal niet zo fris en fruitig meer. Op de composthoop dan maar? Toch niet! Zelfs met overrijp fruit kun je nog heel wat lekkers maken!
Overrijp fruit = ongezonder?
Hoe rijper het fruit wordt, hoe meer het vocht verliest en er rimpeling uitziet. Door de rijping kan de smaak en de textuur veranderen. Dat komt doordat vruchten hun suikers vaak opslaan in de vorm van zetmeel, en tijdens het rijpen wordt dit door enzymen omgezet in suikers. Ook het zuurgehalte daalt, waardoor je vrucht zoeter smaakt als ‘ie rijper is. Maar overrijp fruit bevat niet minder vitaminen, en is daarom niet ongezonder. Waar je wél voor moet oppassen, zijn eventuele schimmels. Die gooi je beter weg!
Dit kun je maken met overrijp fruit
1. Homemade confituur
Niets zo lekker als huisgemaakte confituur. Gemaakt mét liefde… en van abrikozen, aardbeien, bosbessen of bramen die hun beste tijd hebben gehad!
2. Fruitsaus voor pannenkoeken of ijscoupes
De lekkerste, huisgemaakte fruitsaus maak je in een handomdraai. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een stamper (of vork). Stamp het fruit tot een puree of bewaar nog wat grotere stukken voor een stevige saus. Héérlijk sausje voor bij de pannenkoeken of je ijsje.
3. Zelfgemaakt brood
Bruine bananen zijn héérlijk om brood mee te maken. Maar ook perziken, nectarines en aardbeien zijn overheerlijk in brood, muffins en scones.
4. Bak een crumble
Een crumble is lekker, snel klaar en ideaal om je restjes fruit te verwerken! Frambozen, aardbeien, bosbessen, appeltjes, rabarber, mango… alles kan en alles mag!
5. Superlekkere smoothie
Een smoothie, da’s een glas boordevol vitamientjes … voor een echte energieboost. Lekker zoet en zonder schuldgevoel genieten? Ja, graag!
6. Maak een salade-dressing
Wanneer je fruit er niet meer fris genoeg uitziet voor op een salade, kun je het er altijd nog in verwerken. Samen met wat olijfolie, azijn en kruiden naar keuze, mix je het fruit in de blender. Zo maak je een frisse dressing die je hele salade op zal fleuren.
7. Fris en fruitige ijsjes
In de zomer smelten we voor deze lekkere, gezonde ijsjes met fruit!
8. Drogen
Een andere goede manier om fruit te redden is door het in te drogen. Snij je overgebleven appels, sinaasappels en bananen in gelijke plakken en verspreid deze over een bakplaat. Laat ze vervolgens drie tot vijf uur in de oven indrogen op 100°C.
Meer over fruit:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!