Kun je pannenkoekenbeslag vooraf maken?
© GettyImages

Kun je pannenkoekenbeslag vooraf maken?

Pannenkoekenfeestje in het vooruitzicht? Dan wil je het liefst dat het vooruit gaat. Het beslag vooraf klaarmaken zou handig zijn, maar kan dit eigenlijk? Culiredactrice Sofie zocht het uit.

Lezeres Sonja:

“Volgende week bak ik pannenkoeken voor het verjaardagsfeestje van mijn kleinzoon. Dat zijn héél wat pannenkoeken. Zou ik het beslag al een dag van tevoren kunnen maken?”

Culiredactrice Sofie: “Voor klassieke pannenkoeken kun je het beslag gerust een dagje vooraf klaarmaken. Meer zelfs: je pannenkoeken worden er beter van! Doordat het beslag kan rusten, lossen eventuele klontertjes volledig op én krijg je gladdere pannenkoeken. Bovendien wordt de pannenkoek ook dunner en steviger, doordat de gluten ontspannen. Er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden.

  1. Gebruik verse ingrediënten – neem liefst een verse fles melk en gebruik geen te oude eieren. Je kunt trouwens eenvoudig testen of een ei nog goed is.
  2. Bewaar je klaargemaakte beslag in de koelkast. Zeker niet op het aanrecht! Dek de kom af met een deksel of met vershoudfolie, zodat het beslag geen andere geurtjes opneemt.
  3. Bewaar het niet langer dan 24 uur.
  4. Roer het beslag net voor je gaat bakken nog even door. Mocht het wat te dik geworden zijn (dat kan, doordat de bloem vocht opslorpt), voeg dan nog een beetje extra melk toe.”

Zo maken wij onze pannenkoeken het liefst, supersimpel!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lukt het ook met pancakes?

Pancakes en pannenkoeken zijn niet hetzelfde. Pancakebeslag wordt op een andere manier gemaakt dan pannenkoekenbeslag. Er wordt dikwijls bakpoeder of baksoda toegevoegd als extra rijsmiddel. Bakpoeder is geen probleem, dat rijst ook nog na een nachtje rusten. Maar baksoda verliest van z’n rijskracht. Is je beslag met baksoda gemaakt, voeg dan net voor het bakken een beetje bakpoeder toe.

Soms worden voor pancakebeslag de eieren gescheiden, gaat de dooier in het beslag en wordt het eiwit opgeklopt en als laatste toegevoegd. Ook dat zouden wij pas de dag zelf doen, anders loop je de kans dat je pancakes minder luchtig worden. Maak het beslag zonder het eiwit, hou dat apart in de koelkast en klop het pas net voor je gaat bakken op met een snuifje zout, en spatel het dan voorzichtig door het beslag.

Verder gelden dezelfde tips als hierboven om het beslag te bewaren.”

Ons favoriete recept voor American pancakes – van Loïc

Wat kun je nog meer vooraf maken?

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."